12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

UNSA – Presuda Karadžić jasna poruka da nema nekažnjivosti za progone i genocid

 Predstavnici Univerziteta u Sarajevu danas izrečenu pravomoćnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nazvali su očekivanom imajući u vidu razmjere počinjenih zločina u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Kako su u saopćenju napomenuli, ovakvom presudom poslana je jasna poruka da niko ne može činiti zločine, progone, ubistva i genocid, a da za to ne bude kažnjen.

Ova presuda, smatraju, ujedno je i upozorenje svima koji negiraju najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujući i genocid, kao i onima koji glorificiraju počinitelje takvih djela da međunarodna zajednica ne tolerira zločine.

- OGLAS -

– Činjenica da su tokom vođenja ovoga postupka izneseno više od 11.000 dokaza, uz nekoliko stotina svjedoka, dovoljno govori o složenosti samog postupka, koji je započeo optužnicom od 24. jula 1995. godine – istaknuli su iz Univerziteta.

Stava su da je drugostepeno vijeće ovom presudom pokazalo svjetskoj javnosti što znači voditi se pravnim činjenicama i donositi presude u skladu s međunarodnim pravom.

Izrazili su nadu da će ova presuda konačno donijeti barem djelomični smiraj porodicama žrtava, a da će bh. društvu vratiti povjerenje u pravo i pravdu, te biti preduvjet za ubrzanje procesa pomirenja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA