Ekonomija
Stopa nezaposlenosti u aprilu ostala nepromijenjena na 7,3 posto U aprilu je blizu 15,4 miliona muškaraca i žena u EU, uključujući 13 miliona u eurozoni, bilo nezaposleno
#

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) u aprilu je ostala nepromijenjena na 7,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavio je u utorak Statistički ured EU (Eurostat), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Eurostata navodi se da je stopa nezaposlenosti u EU u aprilu 2020. godine iznosila 6,7 posto.

U aprilu ove godine je blizu 15,4 miliona muškaraca i žena u EU, uključujući 13 miliona u eurozoni, bilo nezaposleno.

Eurozona je monetarna unija 19 država članica EU koje su usvojile euro kao svoju primarnu valutu i jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

Međutim, broj nezaposlenih u aprilu smanjio se za 165.000 na mjesečnoj osnovi, a povećao se za 1,4 miliona na godišnjem nivou u cijelom evropskom bloku.

Blizu 2,94 miliona osoba mlađih od 25 godina bilo je nezaposleno u EU u aprilu, a stopa nezaposlenosti mladih iznosila je 17,1 posto. Stopa nezaposlenosti u EU kod žena iznosila je 7,6 posto u istom mjesecu, dok je za muškarce iznosila 7 posto.

U aprilu je najviša stopa nezaposlenosti zabilježena u Španiji (15,4 posto), a potom slijede Italija (10,7 posto) i grčki dio Kipra (9,4 posto), a najniža u Poljskoj (3,1 posto), Češkoj i Holandiji (obje 3,4 posto).

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u aprilu iznosila je 7,5 posto.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.