Ekonomija
Svjetska tržišta u padu zbog širenja delta soja koronavirusa Cijene dionica na svjetskim tržištima pale su prošle sedmice jer se ulagači plaše da će širenje delta varijante koonavirusa u svijetu usporiti oporavak ekonomije
#

Na Wall Streetu Dow Jones je prošle sedmice oslabio 0,5 posto, na 34.687 bodova, dok je S&P 500 skliznuo oko 1 posto, na 4.327 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 14.427 bodova.

Prvi pad tih indeksa u posljednje četiri sedmice posljedica je znatnog pada cijena dionica u petak, nakon što je objavljeno da je broj slučajeva novozaraženih koronavirusom u SAD-u prošle sedmice porastao za 70 posto, a broj umrlih za 26 posto.

Dosad su ulagači ignorisali vijesti o širenju delta varijante virusa u Aziji i Europi.

"Covid počinje utjecati na tržište prvi put od prošloga ljeta, kada se počelo trgovati na temelju najava o otvaranju privreda nakon lockdowna", kaže Jake Dollarhide, direktor u kompaniji Longbow Asset Management piše Reuters.

Među najvećim su gubitnicama prošle sedmice su bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon, Facebook i Nvidia.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.