12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Novo otkriće naučnika: COVID-19 može utjecati na plodnost kod muškaraca

Američki naučnici došli su do spoznaje da COVID-19 može utjecati na plodnost kod muškaraca, budući da su jednom pacijentu koji je prebolio virus SARS-CoV-2 pronašli virus u testisima, iako je na testiranjima bio negativan.

Muškarci koji se zaraze koronavirusom imaju možda i novu potencijalnu brigu jer je novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu World Journal of Men's Health pokazalo da se COVID-19 može negativno odraziti i na njihovu plodnost, prenosi Zimo.hr pisanje International Business Timesa.

Istraživanje je proveo naučni tim sa Sveučilišta u Miamiju, a u njemu je otkriveno da COVID-19 može nepovoljno djelovati na plodnost kod muškaraca, baš kao i seksualno prenosive bolesti.

- OGLAS -

Muškarcu koji nije imao simptome COVID-19 virus je pronađen u testisima, testirao se na plodnost i napravljena mu je biopsija testisa. Studija je isto tako pokušala otkriti kolika je količina virusa u testisima potrebna da bi se on prenio spolnim putem.

“20 do 30 posto muškaraca moglo bi imati problema s plodnošću nekad u budućnosti”, pojašnjava dr. Ranjith Ramasamy, šef reproduktivne urologije fakulteta Miller na Sveučilištu u Miamiju.

Poručio je i da muškarci koji su preboljeli ili su zaraženi koronavirusom svakako posjete urologa, osobito ako osjete bol u testisima. Ta bol, uz druge simptome, mogla bi biti indikator da je virus ušao i u testise pacijenta. Isto tako preporučuje da muškarci naprave i analizu ejakulata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA