Ekonomija
Svjetske berze oštro pale zbog nove varijante koronavirusa Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova, vrlo zarazna varijanta koronavirusa
#

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2 posto, na 34.899 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,2 posto, na 4.594 boda, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 15.491 bod.

Sve do petka na burzama se trgovalo mirno, a potom je tržišta uzdrmala vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija.

Strahuje se da bi mogla biti otporna na cjepiva i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući zemlje EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, najavile pooštrene granične kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

To je uznemirilo ulagače koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja koronavirusa u Europi i ponovnog ‘lockdowna’ u nekim zemljama, kao što je Austrija.

U Njemačkoj je prošloga tjedna broj umrlih od virusa premašio 100.000, Slovačka je najavila dvotjedni ‘lockdown’, a češka vlada ranije zatvaranje barova, piše Hina.

A to bi moglo usporiti gospodarski oporavak regije od koronakrize.

„Nakon ovakvih vijesti, prvo pucaš, a onda postavljaš pitanja. Tržišta procjenjuju rizik od mogućeg još jednog globalnog vala širenja virusa, ako se pokaže da je cjepivo neučinkovito. Nade u otvaranje gospodarstava i zemalja mogle bi splasnuti”, objašnjava Ray Attrill, strateg u National Australia Bank.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u turističkom i drugim sektorima, koji bi bili najviše pogođeni ponovnim zatvaranjem gospodarstava, dok je porasla potražnja za investicijama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su državne obveznice i pojedine valute.

VIX indeks ‘straha’ na Čikaškoj burzi opcija dosegnuo je u petak najvišu razinu od početka ožujka, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

„Ove je deja vu po valjda osmi put. Koliko shvaćamo, širenje nove varijante koronavirusa moglo bi se ubrzati tijekom vikenda. U takvim okolnostima mnogi se ulagači plaše novih loših vijesti u vezi toga i ne žele imati rizičnije investicije u ponedjeljak ujutro, kada se tržišta ponovno otvore”, kaže Keith Buchanan, portfelj menadžer u tvrtki Global Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,5 posto, na 7.044 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,6 posto, na 15.257 bodova, a pariški CAC 5,25 posto, na 6.739 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 3,45 posto, na 28.751 bod.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.