Ekonomija
Svjetske berze pale zbog koronavirusa i napetosti između SAD-a i Kine Na svjetskim su berzama prošle sedmice cijene dionica pale, nakon tri sedmice rasta, što je posljedica nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu i povećane napetosti između SAD-a i Kine.
# EPA

Na svjetskim su berzama prošle sedmice cijene dionica pale, nakon tri sedmice rasta, što je posljedica nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu i povećane napetosti između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,8 posto, na 26.469 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 3.215 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 10.363 boda.

Na početku sedmice ti su indeksi rasli, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere, no u posljednja dva dana sedmice oštro su pali, pri čemu su najviše pale cijene dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Intel, Apple, Microsoft, Amazon.com...

Nasdaq skliznuo s rekordne razine

Zbog toga je Nasdaq indeks skliznuo s rekordne razine.

"Nasdaq je posljednja dva mjeseca nevjerojatno rastao, pa je logično što je uslijedila korekcija cijena dionica", kaže.

Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Pad indeksa posljedica je i rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je u srijedu Washington naredio Kini da zatvori njezin konzulat u Houstonu zbog špijuniranja.

Peking je to nazvao neutemeljenim izmišljotinama povezanim s predstojećim američkim predsjedničkim izborima i u petak naložio SAD-u da zatvori svoj konzulat u gradu Chengduu.

Ulagači zabrinuti

Ulagači su zabrinuti i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo gotovo 16 miliona ljudi, a umrlo ih je više od 630 hiljada.

U SAD-u je broj zaraženih premašio 4 miliona, a broj umrlih posljednjih dana raste za više od 1.000, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 145 hiljada.

Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

Zbog toga se ni situacija na američkom tržištu rada ne poboljšava tako brzo kao što se očekivalo. Prošloga je tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao za 1,4 miliona.

S obzirom na to da neke od izvanrednih mjera za pomoć onima koji su ostali bez posla ističu krajem mjeseca, u Kongresu se vodi rasprava o novom paketu pomoći vrijednom 1000 i nešto više milijardi dolara.

Ulagači se nadaju da će demokrati i republikanci uskoro usuglasiti nove poticajne mjere.

U fokusu kvartalna poslovna izvješća

U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 128 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 80 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se samo oko 5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem februara. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

I na europskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,7 posto, na 6.123 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,6 posto, na 12.838 bodova, a pariški CAC 2,2 posto, na 4.956 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 22.751 bod.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.