12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

“Mrtva tijela nisu otpad”: Grčka crkva odbija vjersku sahranu u slučaju kremiranja pokojnika

Dva mjeseca pošto je otvoren prvi krematorijum u Grčkoj, moćna Grčka pravoslavna crkva ponovila je u srijedu svoje protivljenje kremiranju mrtvih i svoje odbijanje vjerske sahrane u slučaju kremacije.

“Mrtva tijela nisu otpad (…) Crkva se protivi spaljivanju (…) tragično je spaljivanje ili usitnjavanje nečega što ima stvarnu vrijednost”, piše u dokumentu Crkve na četiri stranice upućenom “narodu” koji će biti dijeljen vjernicima u svim crkvama.

Pošto “Crkva poštuje slobodu onih koji odluče da se prepuste vatri.., i oni moraju Crkvi priznati slobodu da nije dužna da slavi njegovo… odbacivanje pogrebne tradicije”, piše u tekstu.

- OGLAS -

Kao jedna od posljednjih zemalja u Evropskoj uniji koja je omogućila spaljivanje mrtvih, Grčka je otvorila svoj prvi krematorijum početkom oktobra, izgrađen privatnim sredstvima u Riconi, 80 kilometara od Atine.

U zemlji u kojoj više od 90 odsto stanovnika kaže da su pravoslavci, krematorijum je blokirala Grčka pravoslavna crkva koja se drži pravoslavnog rituala sahrane.

U nedostatku krematorijuma, stotine grčkih porodica bile su primorane da prenose posmrtne ostatke svojih rođaka u susjednu Bugarsku.

Od izbijanja finansijske krize, broj kremacija je rastao jer je su klasične sahrane skuplje.

Zakonom je prvi put 2006. godine odobreno “kremiranje tijela” što su zahtijevale i pristalice sekularizma i mnoge opštine u kojima je nestalo mjesta na grobljima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA