6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Podnijeta 10.863 zahtjeva mikrokreditnim organizacijama za moratorij, evo koliko ih je odobreno

Mikrokreditnim organizacijama u BiH, članicama Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI do 24. aprila ove godine obratila su se 10.863 klijenta za primjenu nekih od mjera odgode plaćanja mikrokredita kao mjera podrške za prevazilaženje negativnih efekata pandemije COVID-19.

Do sada je odobreno 8.008 zahtjeva klijenata, što predstavlja oko 74 posto svih pristiglih zahtjeva, što se kontinuirano i užurbano svakodnevno implementira.

Iz AMFI-a podsjećaju da u skladu sa odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, mikrokreditne organizacije provode mjere na ublažavanju posljedica virusnog oboljenja COVID 19, nastojeći svakom klijentu pristupiti individualno s ciljem iznalaženja optimalnog rješenja u prevazilaženju poteškoća sa otplatom mikrokredita ali i omogućiti podršku u prevazilaženju problema sa likvidnošću onih klijenata i djelatnosti koje i u vanrednim oklnostima nastavljaju sa poslovanjem.
Iz Udruženja su se osvrnuli i na informacije koje su se pojavile ovih dana, a koje govore o naplati dodatnih kamatnih stopa korisnicima mikrokredita.

- OGLAS -

– Nakon što su se ove informacije pojavile u javnosti, pokrenuli smo aktivnosti provjere navoda. Naglašavamo da se AMFI protivi bilo kakvom djelovanju mikrokreditnih organizacija suprotno odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, koje nisu u interesu klijenta i nanose štetu cijelom sektoru. Članice AMFI-ja i AMFI vrlo dobronamjerno prihvaju sve sugestija i kritike prema kojima ćemo promtno djelovati gdje god se iste činjenično utvrde, kazala je Elma Zukić, predsjednica AMFI.

Iz AMFI, također, upozoravaju da se u posljednje vrijeme u javnosti pojavio niz informacija u kojima se vrše poređenja između banaka i mikrokreditnih organizacija. Banke i mikrokreditne organizacije se ne mogu porediti, jer je osnovna misija mikrokreditnih organizacija osigurati pristup finansijskim sredstvima onim kategorijama koje ne ispunjavaju uvjete za pristup tradicionalnim modelima finansiranja.

Iz AMFI-a poručuju da treba imati na umu da će mikrokreditne organizacije, uz ostale subjekte finansijskog sektora, biti okosnica i važan alat ekonomskog oporavka nakon pandemije izazvane koronavirusom, jednako kao što su to bili i nakon poplava iz 2014. godine kada je mikrokreditni sektor značajno učestvovao u ekonomskom oporavku klijenata i zajednica u ugroženim područjima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA