Ekonomija
Ulagači ohrabreni raznim mjerama vlada, burze rasle drugi dan zaredom Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrile fiskalne i monetarne mjere vlasti u svijetu koje bi mogle ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.
# N1

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrile fiskalne i monetarne mjere vlasti u svijetu koje bi mogle ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu više od 4 posto, nakon što je jučer porastao oko 3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 2,50 posto, na 5.278 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 5,05 posto, na 9.045 bodova, a pariški CAC 4,65 posto, na 4.034 boda.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u energetskom sektoru, više od 7 posto, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte u posljednja dva dana.

Snažan su rast zabilježili i turistički te bankarski sektor jer su ulagače umirile mjere najvećih središnjih banaka u svijetu koje povećavaju likvidnost na financijskim tržištima.

Tako su jučer čelnici Europske središnje banke (ECB) s izvanredne sjednice poručili da će tijekom ove godine kupovati obveznice u iznosu od 750 milijardi eura.

Japanska središnja banka pokrenula je, pak, kupnju japanskih državnih obveznica u iznosu od 9,2 milijarde dolara.

Australska središnja banka srezala je, po drugi put u mjesec dana, ključne kamate, i to na rekordno niskih 0,25 posto te najavila otkup državnih obveznica.

Američka središnja banka Fed također na različite načine povećava likvidnost na tržištima.

Kako je pandemija koronavirusa izazvala velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta te paralizirala niz sektora, vlasti - od Velike Britanije i Francuske do Kine, Japana i SAD-a - nastoje podržati gospodarstva golemim paketima pomoći.

Washington užurbano radi na planu potpora vrijednom i do 1.300 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine.

Kina, također, priprema pakt mjera vrijedan stotine milijardi juana kako bi podržala gospodarstvo koje bi moglo zabilježiti pad po prvi put u četiri desetljeća.

"Agresivnost i brzina kojom vlade pokreću mjere za ublažavanje pada gospodarstva i zaustavljanje širenja virusa podržali su tržišta kapitala", kaže Ray Attrill, direktor u NAB-u.

Ipak, ulagači su oprezni jer najvećim svjetskim gospodarstvima prijeti recesija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da postoji 80 posto izgleda da će SAD ove godine zaroniti u recesiju.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu više od 4 posto, što je njegov prvi rast nakon sedam dana pada.

Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika danas ne radi.

(N1)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.