7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Vučić o akciji kosovske policije: Ja sam izabrao svoju stranu-to je Srbija i Srbi na Kosovu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u srijedu kao neistinite tvrdnje glasnogovornika KFOR-a Vinchenza Grassa da su vlasti u Srbiji bile obavještene o akciji kosovske policije (KPS) na sjeveru Kosova i da “nije bilo iznenađenja”.

“Lijepo neka kaže koga je izvijestio. Ne govori istinu, to je sve. To je lako dokazati”, rekao je Vučić novinarima nakon posjeta Vojnoj gimnaziji u Beogradu.

Vučić je ironično dodao kako je KFOR  “možda obavijestio nekog od organizatora oporbenih protesta “1 od pet milijuna” ili nekog od vladika Srpske pravoslavne crkve, ali da “državne organe nije”.

- OGLAS -

On je ustvrdio kako su informacije o jučerašnjoj akciji KPS-a, koju je on sam najavio još 17. svibnja, dobivene “iz obavještajnih izvora”. Poručio je će “Srbija zaštiti svoj narod na Kosovu” i da “neće sjediti prekriženih ruku”.

“Oni misle završilo se to. Situacija je mnogo gora i teža nego što je bila jučer u ovo vrijeme. Imamo ne samo obavještajne podatke, nego i razgovaramo s našim narodom. Situacija na cijelom Kosovu, što se tiče srpskog življa, mnogo je teža nego jučer”, ustvrdio je srbijanski predsjednik.

Vučić je komentirao činjenicu da je u akciji, za koju se tvrdi da je izvedena u sklopu borbe protiv kriminala, uhićeno dvostruko više  Srba nego Albanaca, unatoč strukturi stanovništva po kojoj je na Kosovu i u policiji 14 puta više Albanaca nego Srba. To bi značilo, ocijenio je Vučić, da su “Srbi 28 puta veći kriminalci u policiji, nego Albanci”.

Prema Vučićevoj ocjeni, konačni cilj prištinskih vlasti je uhićenje zapovjednika Kosovske policijske službe za sjever Željka Bojića, te daljnja zastrašivanja i iseljavanja Srba s Kosova, prenosi Hina.

Vučić je pozvao kosovske Srbe da budu “jedinstveniji nego ikad dosad” i to iskažu na prosvjedu koji je za danas zakazan u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

“Kao srbijanskom predsjedniku obveza mi je da budem uz one koji Srbiju doživljavaju kao svoju domovinu i uz vlastiti narod. Ja sam izabrao svoju stranu – to je Srbija i Srbi na Kosovu. Bit ću uz njih i neću se odvajati od njih ni u mnogo težim trenucima nego što su bili jučer”, naglasio je Vučić. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA