23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Trump smijenio dvojicu zvaničnika zbog svjedočenja u ročištu o njegovom opozivu

Američki predsjednik Donald u petak je smijenio dvojicu ključnih svjedoka u ročištu o njegovom opozivu, započinjući očiglednu kampanju odmazde samo dva dana nakon što ga je Senat oslobodio optužbi,prenosi dpa

Trump je smijenio Gordona Sondlanda,  američkog ambasadora u Evropskoj uniji, nekoliko sati nakon što je otpustio eksperta za Ukrajinu Alexandera Vindmana, odlikovanog vojnog pukovnika, navodi se u saopćenjima koja su objavili advokati Sondlanda i Vindmana.

– Najmoćniji čovjek na svijetu – ojačan šutnjom, povodljivošću i saučesništvom – odlučio je da započne  s osvetom – navodi Vindmanov advokat u saopćenju, dodajući da je njegov klijent „ispraćen“ iz Bijele kuće.

- OGLAS -

To je zapanjujući potez Trumpa na „čišćenju“ svoje administracije od ljudi koji su svjedočili tokom ročišta o opozivu, i tokom koga su istraženi njegovi pokušaji pritiska na Ukrajinu i koji bi mu pomogao u pokušaju da bude reizabran u ovoj godini.

Sondland  – Trumpov saveznik koji je donirao milion dolara njegovoj predizbornoj kampanji – javno je svjedočio kako vjeruje da je Trump nastojao izvući političku korist od zahtijeva Kijevu da pokrene istragu protiv demokratskog predsjedničkog kandidata Joa Bidena.

–  Danas mi je poručeno kako predsjednik namjerava da me trenutno smjeni  s pozicije američkog ambasadora u Evropskoj uniji. Naša saradnja predstavljala je vrhunac moje političke karijere – navodi Sondland u saopćenju za javnost objavljenom u više američkih medija

Ekspert za Ukrajinu Vindman – koji je radio u Vijeću nacionalne sigurnosti – jedan je od brojnih zvaničnika Trumpove administracije koji su slušali telefonski razgovor od 25. jula u kome je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da mu „“učini uslugu“ i istraži njegovog političkog suparnika Bidena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA