12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Platforma za progres poziva svjetsku zajednicu da prihvati odgovornost za događanje holokausta, genocida i zločina protiv čovječanstva širom svijeta

Platforma za progres je izdala zvanično saopštenje povodom međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i 75. godišnjica od oslobađanja nacističkog, koncentracionog logora smrti Aušvic-Birkenau. U ovom ozloglašenom logoru, do dana njegovog oslobađanja, na najbrutalniji način su sistematski ubijani Jevreji, Romi, Poljaci i svi drugi koje je tadašnji nacistički režim prepoznao kao neprijatelje.
Holokaust je zločin najvećih razmjera koji se dogodio u 20. vijeku za koji su mnogi rekli da se više nikada ne smije ponoviti.

Međutim, to obećanje se nije ostvarilo. Ono najgore u ljudima se ponovilo i nakon Drugog svjetskog rata širom svijeta.

- OGLAS -

Platforma za progres danas suosjeća sa jevrejskim narodom i svim drugim narodima i potomcima žrtava, koji su stradali zbog svoje etničke, religijske, političke ili seksualne orijentacije.

Platforma za progres poziva svjetsku zajednicu da prihvati odgovornost za događanje holokausta, genocida i zločina protiv čovječanstva širom svijeta.
Također, Platforma za progres poziva sve građane svijeta da svojim aktivizmom dovedu do toga da se ovakvi zločini ne ponove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA