Ekonomija
Velika Britanija i EU počinju pregovore o trgovini Britanski premijer Boris Johnson nekoliko je puta odbio produžiti trenutni prelazni period nakon kraja godine kako bi objema stranama dao više vremena da se dogovore o razmjeru i opsegu svog novog odnosa, podsjeća BBC.
# Agencija

Velika Britanija i Evropska unija započele su u ponedjeljak pretposljednju zakazanu rundu pregovora o trgovinskim odnosima u kojima su dosad postigli mali napredak po glavnim ključnim tačkama prije isteka roka u junu kako bi se dogovorilo produženje pregovora. 

Britanski premijer Boris Johnson nekoliko je puta odbio produžiti trenutni prelazni period nakon kraja godine kako bi objema stranama dao više vremena da se dogovore o razmjeru i opsegu svog novog odnosa, podsjeća BBC.

EU se zalaže za napredak u sveobuhvatnom sporazumu koji uključuje ribarstvo, sigurnost i takozvane ravnopravne garancije poštene konkurencije. London je više naklonjen individualnijem pristupu trgovinskog sporazuma s blokom od 2021. godine.

Obje strane se strogo drže svojih strana i pregovori su zakomplikovani pandemijom koronavirusa koja troši energiju i političku pažnju na obje strane Engleskog kanala.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.