1.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Ključna izmjena izostala, KCUS ostaje jedina nastavna baza?!

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, koji bi se sutra po hitnom postupku trebao naći pred zastupnicima Skupštine KS, izazvao je burne reakcije, prenosi Avaz.ba.

Izmjene su se prethodnih dana radile u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS pod budnim okom rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja, ali kako tvrde profesori kojih se to najviše ticalo, ključna stvar nije promijenjena!

Novim zakonom trebalo se urediti pitanje nastavne baze za grupacije medicinskih nauka tako da im to ne bude samo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Zbog toga su, podsjećamo, prije godinu sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu otjerani vrsni predavači.

- OGLAS -

– Grupa profesora i ostalih nastavnika Medicinskog fakulteta u Sarajevu razjasnila je u nedavnom razgovoru s rektorom na koji način menadžment KCUS-a zloupotrebljava svoju poziciju da bi kontrolirao Medicinski fakultet u Sarajevu te kako preko ucjenjivanja nastavnika tog fakulteta ostvaruje negativan i jednostran utjecaj na Univerzitet. Ukazano je i na tri bitne manjkavosti aktuelnog Zakona o visokom obrazovanju, a riječ je o strukturi Naučno-nastavnog vijeća, problemu nastavnih baza te o ovlastima rektora, s kojim je povezan zastoj u integraciji Univerziteta. Sve je dogovoreno da se ispravi, ali evo, najvažnije nije – tvrdi dr. Kemal Dizdarević.

Kazao je da bez izmjena o nastavnoj bazi, što je ključno za profesore, nema smisla ni mijenjati Zakon.

S druge strane, nužno je izmijeniti i strukturu Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta.

– Treba inkorporirati nastavnike uposlene u punom radnom vremenu, šefove katedri, odgovorne nastavnike na izbornim predmetima, sve redovne profesore, predstavnike studenata, asistenata, docenata i vanrednih profesora sa svake godine – stav je Dizdarevića.

Inače, Medicinski fakultet u srijedu bira novog dekaan. Ako se do sjednice ne riješe nesporazumi koji su napravljeni pri izradi prijedloga zakona, stari članovi NNV-a, koje mahom čine uposlenici KCUS-a, izabrat će dekana.

Na važnost izmjena i dopuna Zakona, kojim bi se grupi profesora omogućio povratak na Medicinski fakultet, ukazao je u više navrata i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji se grčevito zalaže da KCUS ne bude jedina nastavna baza profesorima.

Na sastanku kod rektora bili su doktori Ismet Gavrankapetanović, Kemal Dizdarević, Zelija Velija-Ašimi, Mirza Bišćević, Adnan Hadžimuratović, Jasmina Alajbegović, Nabil Naser i Sanko Pandur.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA