Ekonomija
Von der Leyen: Budućnost cijelog Balkana je u EU, spremili smo ekonomski paket Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je danas u svom prvom govoru o stanju EU da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana u Uniji.
#

 

“Budućnost cijelog regiona je u EU. Mi dijelimo istu historiju, dijelimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Evrope i nije samo usputna stanica na 'Putu svile'. Uskoro ćemo predstaviti ekonomski paket oporavka za Zapadni Balkan koji će biti fokusiran na regionalne investicije", najavila je Von der Leyen u Evropskom parlamentu.

Riječ je o ekonomskom i investicionom paketu za region vrijednom više milijardi eura koji je najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan održan početkom maja u Zagrebu.

Predsjednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila historijska.

Von der Leyen je govorila i o zelenom rastu za Evropu, smanjenju emisija ugljenika, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

"Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima na obje strane Atalntika i na obje strane Kanala", rekla je govoreći o transatlantskom partnerstvu i odnosima sa bivšom članicom Unije Britanijom.

Govoreći o kršenju ljudskih prava, Von der Leyen je rekla da EU o tome mora da govori, bez obzira da li se radi o Hong Kongu ili pravima Ujgura.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula von der Leyen je rekla: "Budite hrabri i pređite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje".

Von der Leyen je u Evropskom parlamentu govorila i o pitanju migracije, Bjelorusiji, tenzijama u istočnom Mediteranu, odnosima sa Turskom.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.