Ekonomija
Wall Street porastao NA Wall Streetu je u srijedu S&P 500 porastao, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer ulagači čekaju dodatne fiskalne poticajne mjere i jer je Fed poručio da ključne kamatne stope ostaju blizu nule.
#

Dow Jones skliznuo je 44 boda ili 0,15 posto, na 30.154 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,18 posto, na 3.701 bod, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na rekordnih 12.658 bodova.

Ulagače su ohrabrile poruke čelnika američke središnje banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, da će ključne kamatne stope ostati na niskim razinama, blizu nule, i da će nastaviti kupovati obveznice dok se ne poboljša situacija na tržištu rada i dok inflacija ne dosegne 2 posto.

To znači, kažu analitičari, da će Fed održavati visoku likvidnost na tržištima, uz nisku cijenu novca, sve dok gospodarstvo ne bude čvrsto na putu oporavka od koronakrize.

 

Čelnici Feda poboljšali su i gospodarske procjene, pa sada očekuju da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini iznositi samo 2,4 posto, dok su u lipnju očekivali pad od 6,5 posto.

U idućoj godini, procjenjuju, rast bi mogao dosegnuti 4,2 posto, dok su prije očekivali rast od 4 posto.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.