21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Amerikanka Jannifer Sarver nova umjetnička rukovoditeljica ARS Centra Zenica

Tradicionalni prednovogodišnji koncert ARS Centra Zenica bit će održan sutra, 14. decembra u amfiteatru Katoličkog školskog centra Sveti Pavao, kada će kao gošće nastupiti i mlade balerine sarajevske škole baleta sa Ilidže.

– Koncert je kolažnog tipa, na kojem prezentiramo naše članove i rad. Uz to otvaramo i mogućnost za druge, ovog puta je to početna škole sa Ilidže, da vide kako je to nastupati sa malo starijim balerinama – kazala je predsjednica ARS Centra Samira Spahić.

Na današnjoj pres-konferenciji predstavljena je i nova umjetnička saradnica, profesorica Jennifer Sarver iz Sjedinjenih Američkih Država, koja će u narednom periodu nastojati unaprijediti rad baleta i teatarske scene u ulozi koreografkinje, nastavnice i umjetničke rukovoditeljice zeničkog ARS Centra.

- OGLAS -

– Prvi sam put, kao gošća, u Zenicu došla 2013. godine. Bila sam impresionirana kulturom i radom ove škole i, kada se ukazala prilika, odlučila sam da prihvatim poziv te da im uzvratim za tada ukazano gostoprimstvo. Rado sam se odazvala pozivu iz Zenice – kazala je Sarver, koja je studirala u Italiji i SAD-u, a radila u Irskoj te Poljskoj.

Sarver je istakla kako je do sada uočila da su zeničke balerine vrlo inteligentne i talentirane te da u njima vidi buduće profesionalne balerine.

– Nadam se da će sve one biti buduće balerine Bosne i Hercegovine, koju jako volim i u koju sam odavno željela doći. Planiram dugo ostati u BiH i učiniti sve da ove balerine imaju priliku iskazati potencijal i bez odlaska u inostranstvo – kaže Sarver.

Predsjednica Spahić istakla je kako su, zbog činjenice da su vlasnici licence i DWC-a, a čiji će i naredne godine biti domaćini kvalifikacijskog turnira, zanimljivi i velikim svjetskim baletnim umjetnicima. 

– Čast nam je da je Sarver izabrala Zenicu za svoj rad u budućnosti te da će nam prenijetii dio načina rada u SAD-u. Ne samo da trenira i vodi našu djecu na inostrana takmičenja, nego i da ona djeca koja nemaju mogućnost da idu vani, dio tog rada vide i dožive ovdje u Zenici – mišljenja je Spahić.

Napomenula je da svake godine naprave barem jednu-dvije produkcije, a ove su godine, u saradnji s Bosanskim narodnim pozorištem (BNP), realizirali mjuzikl predstavu “Mama mila, ode Mia”.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Hazim Begagić istakao je da je saradnja ARC Centra i BNP-a sasvim prirodna saradnja dvije kulturne institucije u gradu.

– Naravno, umjetnička referentnost se stiče godinama, ali danas već možemo govoriti o profesionalnom baletskom ansamblu. Ova saradnja može biti i kadrovska baza za budući mini-profesionalni baletski ansambl BNP-a, o čemu razgovaramo, ali to ne ide tako lako i ne zavisi samo od nas i ARS Centra – ističe Begagić, koji je uvjeren da BNP i Zenica uskoro mogu dobiti i prvi profesionalni baletni ansambl u Zenici, a drugi u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA