13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Deloitte: Automobilska industrija je pred slomom

Prema istraživanju “Budućnost prihoda od i nakon prodaje u automobilskoj industriji” konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte, pandemija koronavirusa snažno je utjecala na automobilsku industriju koja je, kako se navodi, pred slomom.

Deloitte je priopćio kako se ta industrija i prije pandemije suočavala s velikim izazovima i dalekosežnim posljedicama za tradicionalna automobilska poduzeća.

“Očekuje se dodatan pad profitabilnosti te će se proizvođači morati nositi s bržim i ozbiljnijim posljedicama pandemije, osobito ako u obzir uzmemo ogroman pad prodaje kojemu trenutačno svjedočimo”, rekao je partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda Zlatko Bazianec.

- OGLAS -

Deloitte smatra da je Kina trenutno najvažnije prodajno tržište te će se njena dominacija povećati zbog mirovanja najvećih europskih tržišta.

Prema istraživanju, postoji očigledna razlika između tradicionalnih tržišta i Kine budući da su kineski potrošači spremniji prihvatiti alternativne pogonske sklopove nego europski ili američki kupci.

Prema procjenama, relativno uskoro će u Kini 80 posto svih novih registriranih vozila biti u potpunosti električna, hibridna ili vozila s gorivim ćelijama, a između 31 i 35 posto u Europi i SAD-u.

Sektor usluga nakon prodaje, uglavnom ovlašteni servisi i prodaja zamjenskih dijelova, iskusit će osobito naglašeni pad u prodaji budući da električna vozila iziskuju manje održavanja. Također, sustavi za pomoć vozačima najnovije generacije smanjuju vjerojatnost nesreća, kažu u Deloitteu.

Procjenjuju da će postprodajni prihodi proizvođača do 2035. godine pasti za 10 posto, unatoč porastu globalnog voznog parka za 50 posto.

“Očekuje se da će europski distributeri, koji su se s problemima u pogledu profitabilnosti suočili i prije pandemije koronavirusa, biti u najnepovoljnijem položaju u razdoblju nakon krize. Njihovo spašavanje neće biti jednostavan zadatak”, kažu u Deloitteu.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA