Ekonomija
Zašto je vakcina AstraZeneca važna za globalnu ekonomiju Ujedinjeno Kraljevstvo u srijedu je postalo prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa koju su razvili Univerzitet Oxford i AstraZeneca.
# Agencija

Ova vakcina je jeftinija i lakša za distribuciju od drugih, a očekuje se da će imati presudnu ulogu u jačanju globalne ekonomije ove godine.

AstraZeneca je saopštila da su prve doze puštene u srijedu i da će vakcinacija započeti početkom godine.

– Ova vakcina se u kliničkim ispitivanjima pokazala kao sigurna i učinkovita u prevenciji simptomatskog Covid-19, bez težih slučajeva i hospitalizacija više od 14 dana nakon druge doze – rekli su iz kompanije AstraZeneca.

AstraZeneca je obećala da će isporučiti stotine miliona doza zemljama s niskim i srednjim prihodima i da će vakcinu isporučivati na neprofitnoj osnovi tim zemljama u kontinuitetu.

Ova vakcina je znatno jeftinija od ostalih odobrenih i daleko je jednostavnija za transport i distribuciju.

Za razliku od vakcina koje su razvili Moderna i Pfizer, vakcine kompanije AstraZeneca ne treba čuvati na super-niskim temperaturama.

Iz AstraZenece kažu da sarađuju s partnerima, uključujući Institut za serum u Indiji, kako bi 2021. godine izgradili proizvodni kapaciteti do 3 milijarde doza.

Za usporedbu: Pfizer je ranije rekao očekuje da će proizvesti 50 miliona doza u 2020. i do 1,3 milijarde doza u 2021.

Moderna je prošlog mjeseca rekla kako je na putu da 2021. godine proizvede 500 miliona do milijardu doza.

Najbogatije zemlje svijeta već su rezervisale velik dio kapaciteta koje nude Pfizer i Moderna. To čini vakcinu AstraZeneca još važnijim za ekonomije u razvoju.

(Biznisinfo)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.