Ekonomija
100 najmoćnijih žena BiH biznisa upravlja sa 2,8 milijardi KM
#

Najmoćnije žene u upravljačkim strukturama kompanija u BiH imaju veliki značaj u transformaciji privrede i društva, budući da stvaraju nova radna mjesta i nove sektore te donose inovativnost, kreativnost i raznolikost. Da su menadžerice značajan faktor bh. ekonomije govore podaci koje donose Poslovne novine, na osnovu analiza koje je uradio LRC, za projekt 100 najvećih u BiH, a u sklopu istraživanja „Žene u biznisu”.

Analiza je pokazala da od ukupnog broja rangiranih firmi na preliminarnim listama 100 najvećih u BiH (po prihodu, dobiti i izvozu) njih 17% vode žene. Od ukupno 31,8 milijardi KM prihoda koje su u 2018. ostvarile sve rangirane kompanije (njih 751 velikih, srednjih i malih), 9% ili 2,8 milijardi oprihodovale su kompanije koje imaju ženu na poziciji glavnog direktora.

Rezultati analize pokazali su da su žene koje upravljaju rangiranim kompanijama u 100 najvećih u BiH u prošloj godini inkasirale 292 miliona dobiti ili 43% više nego godinu ranije. Također su ostvarile 816,9 miliona KM izvoza, što je povećanje za 3% u odnosu na godinu prije.

Svi ovi rezultati ne bi bili mjerljivi bez zaposlenih koji su glavna karika društva, pa je važan podatak da su upravo firme koje su se plasirale na ovogodišnje rang-liste 100 najvećih u BiH povećale ukupan broj zaposlenih za oko 20.000. Tako je krajem 2018. bilo 143.557 zaposlenih, od čega u kompanijama koje vode žene njih 11.922, što čini 8% od ukupnog broja zaposlenih u svim rangiranim firmama.

Kompletni, zvanični rezultati poslovanja uspješnih kompanija na bh. tržištu bit će predstavljeni 18. septembra u hotelu Hills u Sarajevu na 32. dodjeli priznanja „100 najvećih u BiH”.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.