15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Sarajevo u vrhu najzagađenijih gradova u svijetu

AirVisual objavio je da je Sarajevo danas u vrhu najzagađenijih gradova u svijetu, sa indeksom kvaliteta zraka koji je u 10 sati iznosio 336.

Ispred Sarajeva po zagađenosti su Ulanbator u Mongoliji i Bišek u Kirgistanu, a manja zagađenost zraka u odnosu na glavni grad BiH je u New Delhiju, Skoplju, Beogradu, Lahoreu, te Chengdu u Kini.

Sistem AirVisual u realnom vremenu prikuplja podatke s mjernih stanica diljem svijeta.

- OGLAS -

U slučaju Sarajeva izmjerena je koncentracija od 286 mikrograma sitnih čestica po kvadratnom metru. Riječ je o česticama promjera 2,5 mikrograma koje se smatraju najopasnijima za zdravlje jer prodiru duboko u pluća.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u 12 sati na mjernoj stanici kod Ambasade SAD u Sarajevu indeks je iznosio 310, na Bjelavama 185, Vijećnica 176 i na mjernoj stanici Otoka 156.

Visoke koncentracijer zagađenja izmjerena je i u drugim gradovima u BiH. U Zenici na mjernoj stanici Vranduk indeks je 219 , Radakovo 139, u naselju Tetovo 134, dok je u centru Zenice 107. U Jajcu je indeks 114.

Zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti zraka, Vlada Kantona Sarajevo je danas na vanrednoj sjednici proglasila epizodu „upozorenje“ za sve zone na području Kantona Sarajevo, jer su ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

S.V. / Face TV  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA