8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Dodik: RS neće prihvatiti migrante

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da bh. entitet RS neće primiti migrante na svojoj teritoriji te odbacio navode visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, da u RS ima dovoljno prostora za te osobe.
Dodao je da takve izjave dolaze od onih, čije su zemlje postavile ograde u zaštiti od migranata.

Kazao je i da bi, kada bi mogao, vratio život svakom poginulom Srbinu, Bošnjaku, Hrvatu i svakom čovjeku, ali to ne može, kao što i ne želi satanizaciju Srba.

Dodik je u obraćanju na Mrakovici, gdje je danas obilježeno 77 godina od Bitke na Kozari, naveo da ga na tom mjestu uvijek obuzmu emocije, jer je, kako kaže, dijete Kozare, vaspitan na onome što ona jeste i što je dala te da je obilježavanje takvih datuma obaveza RS i Srbije.

- OGLAS -

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je Kozara pokazatelj kako život može da pobijedi smrt i kada su padale velike žrtve.

Izrazila je opredjeljenje da se jačaju institucije RS te istakla da se ne smiju ponoviti greške iz prošlosti.

Izaslanik predsjednice Skupštine Srbije Veroljub Arsić je istakao da je Bitka na Kozari legendarna bitka naroda da živi u slobodi i sam određuje kako će da se razvija, odbacujući pokušaje revizije istorije.

Zamjenik predsjednika SUBNOR-a RS-a Rade Džajić smatra da su narod i borci Kozare simbol herojske borbe.

Podsjetio je na dane odbrane te stradanja u toj bitki iz Drugog svjetskog rata, koja se vodila u junu i julu 1942. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA