Ekonomija
Kamena kocka će ponovo biti postavljena u Ulici kralja Tvrtka Od početka sedmice kako su započeli radovi na rekonstrukciji Ulice kralja Tvrtka na Marijin dvoru uklonjena je stara kamena kocka, koja će biti vraćena na kraju radova, te je započeto uklanjanje postojeće podloge

Tokom ove sedmice vlasnici su uklonili vozila sa parkinga u ovoj ulici tako da se sada neometano odvijaju radovi za šta je rok završetka prema potpisanom ugovoru 60 dana. Prema projektu također je planirano uklanjanje starog oštećenog asfalta duž trotoara. Tokom izvođenja radova, koji su započeli od raskrsnice sa Kranjčevićevom ulicom, prema rješenju Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo na snazi je izmijenjeni režim saobraćaja. Zbog velike frekvencije na ovom dijelu Marijin dvora rekonstrukcija 230 metara Ulice kralja Tvrtka će biti izvedena u dvije faze, prvi dio između Kranjčevićeve i Ulice Augusta Brauna, dok drugi dio je između ulica Augusta Brauna i Maršala Tita. Sav građevinski otpad biće odvučen na gradsku deponiju. Planirano je postavljanje novog sloja  tampona nakon čega slijedi izgradnja armirano-betonske ploče debljine 15 centimetara za bolju nosivost saobraćajnice. Također će biti postavljeni novi poklopci od livenog željeza na šahtove za odvod površinskih voda i nivelacija šibera za vodu i rešetki za odvod. Na kraju radova je planirano, na površini od 1.950 m2, ponovno postavljanje uklonjenih kamenih kocki, tako da će saobraćajnica u Ulici kralja Tvrtka zadržati svoj prvobitni izgled. Duž trotoara sa obje strane saobraćajnice će biti postavljeno 645 m2 novog asfalta.   

Općina Centar iz svog ovogodišnjeg budžeta finansira ove radove u iznosu od 306.540 KM, kao izvođač radova nakon provedene procedure javnih nabavki je odbrana građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka, dok je za nadzor zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.