Ekonomija
Na “Prijemima stranaka na otvorenom” učestvovalo oko 1.000 građana, završnica na Širokači Na Širokači je danas, ispred prostorija mjesne zajednice, održan 15-i po redu “Prijem stranaka na otvorenom” Općine Stari Grad Sarajevo, čime je završen obilazak mjesnih zajednica i razgovora sa građanima o tekućim problemima.

Ovakav način komunikacije sa građanima nastao je usljed ograničenog kretanja stranaka u općinskoj zgradi, uzrokovanog pandemijom korona virusa. Kako bi se općinske službe ‘približile’ građanima i rješavale njihove probleme na licu mjesta, prethodna dva mjeseca rađeni su prijemi na otvorenim površinama, trgovima, spotskim igralištima, školskim dvorištima itd.

 

Svi građani koji su se odazvali pohvalili su ovakav način komunikacije i opredjeljenje općinskog načelnika i općinskih službi da izađu među građane i saslušaju njihove probleme. Prijemima se odazvalo oko 1.000 građana, a polovinu od tog broja primile su Služba za investicije i komunalne poslove i Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

 

 

Riješeno 127 zahtjeva

 

Zvanično je za nepuna dva mjeseca riješeno 127 zahtjeva stranaka iznesenih na ovim prijemima, a neki od njih su:

 

na više adresa građanima su podijeljene kante za dvolinijsko prikupljanje otpada (Mošćanica i Vratnik), izvršeno uređenje prostora oko dječijeg igrališta u ulici Brdovita – Sedrenik, regulisan način korištenja javne površine ispred prostorija MZ Mahmutovac, popravljen razvodni ormar i sistem javne rasvjete na sportskom igralištu Bijela bašča, na zahtjev građana posječeno stablo koje je predstavljalo opasnost u ulici Nova Baruthana, izvršena popravka mobilijara na dva sportska igrališta koja pripadaju OŠ“Edhem Mulabdić“ itd.

 

Međutim, najveći broj zahtjeva odnosio se na asfaltiranje, sanaciju stepeništa i kaldrma, izgradnju potpornih zidova, sanaciju stambenih jedinica i drugo. Ovi zahtjevi poslužit će da se u narednom periodu izvrši obilazak lokacija, utvrdi njihova opravdanost i pristupi rješavanju, a dijelom će biti osnova za izradu Nacrta budžeta 2021. godine.

 

Kako je danas izjavio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, više od 120 zahtjeva je već riješeno, ali je i više od 100 zahtjeva proslijeđeno drugim, nadležnim javnim preduzećima i organima. „S ovim projektom smo počeli prije dva mjeseca. Obišli smo sve naše mjesne zajednice i posjetilo nas je oko 1 000 građana. Dosta toga smo odmah riješili, kao što je postavljanje kanti za otpad, krčenje šiblja, sječa stabala, zamjena oštećene rasvjete. Ostale zahtjeve ćemo rješavati u narednom periodu, planirat ćemo te projekte u budžetu za sljedeću godinu i vjerujem da je ovo pravi način ulaganja budžetskih sredstava u projekte koje predlože građani,” kazao je načelnik Hadžibajrić. Osvrnuo se i na zahtjeve socijalno ugroženih za dodjelu pomoći.

 

„Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu je u prethodnom periodu – zajedno sa sekretarima mjesnih zajednica, a na osnovu zahtjeva koji su primani od početka ove godine i zahtjeva sa ovih prijema izvršila obilazak 120 porodica i definisala najugroženije kategorije. Uskoro će biti realizovana podjela jednokratnih novčanih pomoći i paketa sa prehrambenim i higijenskim potrepštinama za 27 porodica za koje je na terenu utvrđeno da se nalaze u najtežem stanju,“najavio je načelnik Hadžibajrić.

 

Službe su ukupno 108 zahtjeva uputile drugim institucijama ili javnim preduzećima na postupanje. Tu se uglavnom radilo o zahtjevima za sanaciju vodovodne ili kanalizacione mreže, odvoz smeća itd. Stoga je još jednom upućen apel kantonalnim javnim komunalnim preduzećima da počnu raditi svoj posao i održavati instalacije koje su u njihovom vlasništvu.

 

 Obradovani učenici donacijom tableta

 

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić uručio je danas tablete učenicima Aldinu Veliću i Benjaminu Školjiću sa Širokače. Obojica su odlični učenici i pohađaju OŠ“Edhem Mulabdić“, a tableti su im neophodni kako bi pratili online nastavu, te su ranije predavali zahtjeve sekretaru mjesne zajednice Širokača i molbu za pomoć.

 

Aldin Velić ima 11 godina i VI je razred. Odgajaju ga dedo i nana, a majka je nažalost kada je imao dvije i po godine poginula u saobraćajnoj nesreći. Otac se nije htio brinuti o njemu i nemaju nikakav kontakt, tako da svu brigu o dječaku vode nana i dedo.

 

„Odličan je učenik, sportista. Trenira u FK 'Željezničar' već pet godina. Online nastavu je pratio preko mog mobilnog telefona, tako da će mu ovaj tablet zaista dobro doći. Hvala Općini koja mu je danas poklonila tablet. Vjerujte to je jedno divno dijete, dijete koje je s dvije i po godine ostalo bez majke.“, ispričala je nana dječaka Aida Džuho koja je u njegovo ime primila tablet s obzirom da je Aldin bio na nastavi.

 

Tablet je dobio i Benjamin Školjić koji ima sedam godina i živi u petočlanoj porodici. Sa sestrom Ajšom i bratom Berinom zahvalio se na tabletu koji će mu pomoći da lakše prati nastavu, a obećao je i da će nastaviti dobro učiti.

 

 Izlasci na teren i snimanje stanja

 

A, i stanovnici Širokače koji su se odazvali današnjem prijemu pohvalili su ovakve razgovore sa općinskom administracijom i iznijeli svoje prijedloge. Suad Lagumdžija je starosjedilac ovog naselja u ulici Firdus-begova. Kazao je da mu je drago što je Općina na ovaj način izašla u susret građanima, da mogu da riješe svoje probleme i za vrijeme pandemije. „Ovo je jako dobar potez, gdje građani mogu postavljati pitanja o svojim problemima. Ja sam došao da se raspitam oko legalizacije objekta. Rekli su mi da trenutno ne postoji način rješavanja tog problema jer nije objavljena legalizacija. Kad to bude nadam se da ću i ja riješiti taj svoj problem,” ispričao je.

 

Za rukovodstvo Općine imao je poruku da slušaju glas naroda. „Najbolje čovjek s asfalta zna šta njemu treba“, poručio je Lagumdžija.

 

Na svim problemima i zahtjevima koje su iznijeli građani nastaviti će se raditi i ubuduće, a u većini slučajeva radit će se snimanje stana na terenu i djelovati u skladu s tim. Otvorena i transparentna komunikacija sa građanima, s ciljem što bržeg i kvalitetnijeg rješavanja njihovih problema, nastavit će se i ubuduće.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.