Ekonomija
Načelnik Hadžibajrić sa prezadovoljnim građanima ulice Porčina: Sanirana kaldrma Prva faza radova je urađena na jesen 2016. godine, tačno godinu dana poslije završena je druga faza, tada je bilo sanirano oko 120 metara kaldrme, za što je izdvojeno 80.000 KM
# Općina Stari Grad

Završen je projekat treće i posljednje faze sanacije kaldrme u ulici Porčina na Vratniku. U kvalitet izvedenih radova se danas lično uvjerio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kojeg su dočekali zahvalni stanovnici kojima ovaj projekat znači bolji kvalitet života i lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Općina Stari Grad poznata je po tome da čuva tradiciju i duh starih vremena, a to su upravo kaldrmisane ulice. Sanacija kaldrmi zahtjeva mnogo vremena i finansijskih sredstava, što je bio slučaj i sa ulicom Porčina. Ovom vratničkom ulicom se proteže kaldrma cijelom njenom dužinom od skoro 200 metara.

Prva faza radova je urađena na jesen 2016. godine, tačno godinu dana poslije završena je druga faza, tada je bilo sanirano oko 120 metara kaldrme, za što je izdvojeno 80.000 KM. Preostalo je još bilo da se sanira oko 70 metara, a ti su radovi počeli polovinom jula i okončali ove sedmice. Treća faza je koštala oko 54.000 KM, što je ukupno oko 134.000 KM za kompletnu ulicu, radove u svim fazama je izvodila firma Klico trans gradnja.

Sanirana kaldrma ne znači samo građanima ulice Porčina, već i okolnih ulica Mačkareva, Čebedžije donje i gornje, te Prijeka česma, čiji su stanovnici također bili prisutni na današnjem druženju sa načelnikom Hadžibajrićem, te njegovim najbližim saradnicima, Selmom Velić, pomoćnicom načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, i Adisom Hadžovićem, pomoćnikom načelnika za investicije i komunalne poslove.

Općina Stari Grad / 

Razgovarali smo sa građanima, i svi su se složili da je prethodno stanje kaldrme bilo uistinu katastrofalno. To je najbolje na svojoj koži osjetio Bahrudin Bašić koji je prije nekoliko godina padom slomio nogu, a živi na broju 24 ulice Porčina:

„Sjećajući se na šta je kaldrma i i ulica ličila prije, propala, ispucala, preko metar trave, toliko smo oduševljeni trenutnim stanjem da smo odlučili skupno doći, dočekati načelnika, njegove kolege i iskreno zahvaliti im“, kazao je Bahrudin.

Eldar Derviškadić sa svojom porodicom živi u susjednoj ulici Mačkareva, ali svakodnevno se kreće kaldrmom ulice Porčina:

„Značajan je ovo projekat za sve nas, na sredini ulice je bila jedna velika rupa, izuzetno opasna, pogotovo za djecu i starije. Zahvaljujući Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću stanje na ovom dijelu naše mahale je sada mnogo bolje“, kazao je Eldar i izrazio nadanje da ulaganje u ovaj dio mjesne zajednice Vratnik neće stati, s obzirom da ulica Mačkareva u kojoj živi zahtjeva veću i detaljniju rekonstrukciju.

U ulici Čebedžije donje 56 godina živi Šućrija Koso i tačno zna razloge velikih oštećenja kadrme u ulici Porčina:

„Prije rata kaldrma je bila dosta dobra i sigurna za kretanje, međutim u toku rata veliki broj posječenih stabala se vukao upravo kaldrmom ulice Porčina što je značilo skoro pa potpuno uništenje. Zaista velike čestitke i zahvale Općini i izvođaču ovih radova“, poručio je Šućrija.

Irhadu Bašiću, stanovniku Porčine 22 sanacija kaldrme najviše znači zbog njegove dvoje male djece kada idu do škole:

„Prije sanacije, pogotovo zimi, smo supruga i ja morali djecu držati za ruke i odvoditi ih u školu, to sada neće više biti slučaj, a sretan sam i zbog svojih roditelja, koji također ovdje žive i naravno kreću se kaldrmom svakodnevno“, izjavio je Irhad.

U nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove pojašnjavaju da je projekat, pored sanacije same kaldrme, obuhvatao i izradu mreže oborinske kanalizacije, te priključaka olučnih slivnika za odvodnju oborinskih voda, kao i betoniranje i ugradnju tri slivnika.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.