15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Loše iskustvo turistkinje na odmoru u Hrvatskoj: “Mislila sam da je od komaraca, shvatila sam da su mi krvopije dan i noć pile krv””

Renata Castro, rodom iz Rio de Janeira, prošli je tjedan bila u Zadru na odmoru. Oduševljena je gradom, smještaj kod privatnog iznajmljivača bio je korektan. Iako je kuća starija, iznutra je, kaže, prostor bio iznimno čist i uredan – piše Jutarnji.

– No, nakon što sam malo odspavala, vidjela sam nešto crveno na licu, trag od uboda koji mi je sličio na trag koji ostave komarci. Nisam tome pridavala osobitu pažnju. Ali, tijekom tog dana, a posebno tijekom noći, moje tijelo je naprosto ‘pojedeno’. Lice, ruke, ramena i nešto manje po nogama, sve je bilo puno ugriza – priča Renata.

Više joj nije bilo svejedno pa je otišla u bolnicu gdje je dobila injekciju protiv alergije i tablete Claritinea koje treba uzimati jednom dnevno dok ne prođu simptomi.

- OGLAS -

– Tada sam saznala da su me napale stjenice. Prije nisam niti znala da te bube još postoje. Kad sada naknadno razmišljam, znam da sam vidjela neku malu bubu, ali tko bi tome pridavao pažnju u normalnim okolnostima – kaže Renata.

Odmah je krenula istraživati što je stjenica pa je saznala da nije riječ o dosadnim beštijama koje piju krv i žive samo u Zadru ili Hrvatskoj, nego svuda, od Portugala preko Italije do Amerike. Nisu opasne za zdravlje, ali su vrlo neugodne i ostavljaju ružne tragove koji prolaze tek za tjedan do dva.

– Objašnjeno mi je da tijekom uboda koriste neku vrstu ‘anestezije’ pa žrtva ne osjeća ubod. Ne radi se ni o čemu opasnom, osim što ružno izgleda. Neki ljudi nemaju tako jaku reakciju poput mene, ali neki je imaju – kaže Renata kojoj su liječnici objasnili da ne može ništa poduzeti, osim pričekati da ožiljci prođu.

Dermatologinja koju je posjetila, potvrdila joj je da stjenice nisu znak prljavštine ili neodržavanja životnog prostora te da ne treba osobito kriviti iznajmljivača.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA