Ekonomija
Općina Stari Grad i Udruženje “Generacija” u novom projektu za djecu i osobe treće životne dobi Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad uskoro će ponuditi poseban set vježbi prilagođenih za uzrast predškolske djece, djece uzrasta osnovnog obrazovanja i djece sa poteškoćama u razvoju.

 Video materijal sa ovim vježbama bit će dostavljen odgojno-obrazovnim ustanovama s područja općine Stari Grad s ciljem postavljanja vježbi na online platforme učenicima i izvođenje vježbi u odgojno-obrazovnim ustanovama, uz nadzor učitelja/odgajatelja.

Također, vježbe će se prikazivati u programu Face TV-a u jutarnjoj emisiji “Uzbuđenje” koja se emituje subotom i nedjeljom. Na ovaj način nastavlja se briga o psiho-fizičkom zdravlju naših stanovnika, ovaj put s akcentom na najmlađe koji su zbog pandemije korona virusa već godinu dana onemogućeni da idu u škole i uskraćena im je većina fizičkih aktivnosti.

Iz Centra pojašnjavaju da će zdravstveni program za djecu obuhvatiti poseban set vježbi koji će pokazivati stručni i licencirani diplomirani fizioterapeuti koji će djeci objašnjavati izvođenje. U snimanju vježbi učestvovat će i određeni broj djece, uz saglasnost roditelja, kako bi način izvođenja vježbi bio što kvalitetnije prikazan.

 

Zdrava mladost – sretna starost

No, kako je pojasnio Mahir Selmanović, predsjednik Udruženja Generacija, koje upravlja ovim Centrom, to je samo jedan segment projekta koji uključuje i nastavak zdravstveno-socijalnog programa za osobe treće životne dobi. Riječ je o projektu “Zdrava mladost-sretna starost” koji Centar za promociju i unapređenje zdravlja implementira u okviru programa ‘Žene na izborima u Bosni i Hercegovini’, kojeg finansira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa institucijama u BiH.

Kroz projekat će se u značajnoj mjeri unaprijediti funkcionalna sposobnost, prehrambene navike, te socijalna uključenost osoba treće životne dobi u društvo.
Aktivnosti za osobe treće životne dobi će biti implementirane u holu Velike sale Općine Stari Grad, a ostale aktivnosti u Centru za promociju i unapređenje zdravlja, u zavisnosti od higijensko-epidemiološke situacije.

Implementacijom ovog projekta doprinosi se razvoju zdravstvenog trenda i zdravih stilova života, čime se skreće pažnja na unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti osoba treće životne dobi i djece predškolskog i školskog uzrasta, te osoba sa teškoćama i poteškoćama u motoričkim funkcijama. Provođenjem posebnih i prilagođenih zdravstveno-socijalnih programa, treninga i edukacija će se u značajnoj mjeri unaprijediti zdravstveno stanje ovih ciljnih grupa. Projekat će trajati dva mjeseca.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.