Ekonomija
Podrška pčelarima iz Starog Grada: Podijeljene košnice, pčele i vosak Dženan Čerkez sa Jarčedola je pčelar početnik, a danas je od Općine dobio tri košnice.

Pčelarima iz Starog Grada danas je uručena pomoć u vidu pčelarske opreme: pčele, košnice i vosak. Ukupno 18 pčelara, onima koji se pčelarstvom bave profesionalno, ali i onima koji su se tek odlučili za bavljenje pčelarstvom, opremu je uručio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić. Ovo je još jedan od načina podrške građanima u suočavanju sa posljedicama korona virusa na način da se podstakne bavljenje različitim granama privrede.

Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da je u prethodnom periodu osigurana podrška i za građane koji se bave plasteničkom proizvodnjom, te je dodijeljeno 28 plastenika domaćinstvima koja su se obratila za ovu vrstu pomoći. Osim toga podijeljen je i sadni materijal, a u završnoj fazi projekta pomognuti su i pčelari. Podrška pčelarima je kontinuirana u posljednjih sedam godina, s tom razlikom što su je ove godine dobili svi koji su se obratili.

“Ovo je projekat koji realizujemo preko naše Službe za privredu. U zadnjih sedam godina košnice i pčele dobilo je oko 260 pčelara sa područja općine Stari Grad. Ove godine se prijavilo 18 pčelara i svi koji su podnijeli zahtjeve su dobili opremu prema njihovim potrebama. Sve što su tražili mi smo im omogućili i nadam se da će to u narednom periodu dobro iskoristiti,” izjavio je načelnik Hadžibajrić koji je pčelarima zaželio uspjeh u budućem radu.

Zbog općepoznatih razloga, pčele su stoljećima bile cijenjene u svim civilizacijama. Med je najvažniji pčelinji proizvod koji spada među najpoznatije sastojke ljudske ishrane. Njegova vrijednost poznata je hiljadama godina. Med kao hrana, lijek i kao stimulativno sredstvo stoljećima je predmet naučnog interesovanja. Pogodnosti od bavljenja pčelarstvom prepoznali su i stanovnici općine Stari Grad, među njima i Seid Čengić, penzioner sa Gazinog Hana.

“Išao sam na kurs pčelarstva i zaljubio sam se u sve ovo. Već imam par košnica i ovo će mi zaista dobro doći. Dobio sam tri društva. Ovo je nešto veliko za mene i puno će značiti za moju porodicu,” izjavio je Seid koji se pčelarstvom bavi iz ljubavi, ali i zbog slobodnog vremena koje ima kao penzioner.

Dženan Čerkez sa Jarčedola je pčelar početnik, a danas je od Općine dobio tri košnice.

„Prije nego što sam počeo da se bavim pčelarstvom, o pčelama sam znao samo ono što sam čuo iz priča drugih ljudi. Oko pčela ima dosta posla i morate dugo da se bavite njima da biste uopšte mogli da kažete da ste pčelar. Ja sam pčelar početnik, ali se nadam da će se to vremenom promijeniti“, pojasnio je Čerkez. Kazao je da će mu donacija od Općine itekako pomoću u razvijanju njegovog malog pčelarskog društva, kojeg održava sa svojom porodicom.

Da bi dobili pomoć Općine Stari Grad pčelari su morali ispuniti određene uslove, između ostalog, da imaju mjesto prebivalište i zemljište na području ove općine, kao i uslove potrebne za pčele - da poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi ili koje tek počinje sa pčelarenjem ima voćnjak potreban za prinos meda i vodu za pčele, da košnice sa pčelinjim društvima nisu u blizini glavne saobraćajnice i drugo.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.