Ekonomija
Povezivanje i inovacije: Strateška vizija digitalizacije u Bosni i Hercegovini Ovaj korak predstavlja ključnu tačku u prenosu dobre prakse i znanja s Centrom za digitalnu transformaciju Republike Srbije, dodatno potkrepljujući važnost regionalne saradnje.
#

U sklopu Zajedničkog događaja Mediteranske konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu i računarstvu (MEDICON) te Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu u Bosni i Hercegovini (CMBEBIH), uz podršku Evropske unije i vlade SR Njemačke održan je događaj posvećen digitalizaciji malih i srednjih preduzeća u BiH. Poseban akcenat je bio na povezivanju kompanija sa provajderima digitalnih usluga (IT kompanijama), kao i sa ključnim donosiocima odluka. 

 

 

Osim toga, na događaju je posebno istaknut značaj procesa digitalne transformacije, s naglaskom na osnivanju CDT-a (Centra za digitalnu transformaciju) koji je nedavno integrisan u Verlab Institut. Ovaj korak predstavlja ključnu tačku u prenosu dobre prakse i znanja s Centrom za digitalnu transformaciju Republike Srbije, dodatno potkrepljujući važnost regionalne saradnje. Kroz ovu inicijativu, partnerstvo se osnažuje kako bi se podržala daljnja digitalna evolucija u regiji.

  

Evropska podrška inovacijama je bila u prvom planu, s posebnim osvrtom na projekat EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačka. Finansiranje iz ovih izvora omogućava jačanje veza između poslovnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice, s ciljem promocije digitalne transformacije.
Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju Delegacije Evropske unije, je istakao da su digitalna transformacija, Evropski zeleni plan i zdrava društva, koja predstavljaju glavne teme Mediteranske konferencije za medicinski i biološki inženjering i računarstvo (MEDICON), također i temelj politike Evropske unije i da će nastaviti biti u fokusu partnerstva za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

  

”Digitalnu transformaciju i inovaciju smatramo ključnim elementima društvenog i ekonomskog razvoja, a posebno privatni sektor i mala i srednja poduzeća koja predstavljaju okosnicu bh. privrede. Evropska unija trenutno pruža 14 miliona eura za digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća u cilju poboljšanja njihovog učinka i konkurentnosti. Digitalna transformacija je i dalje ključna za kvalitet života svih građana BiH i razvoj privatnog sektora, tako da potičemo sve nivoe vlasti da stvore neophodne uslove za poticanje ove transformacije”, rekao je Ellero.

 
Eva Näher, direktorica programa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH, istakla je: „Događaj u okviru konferencije MEDICON i CMEBIH odražava duboku posvećenost Evropske unije i Njemačke podršci digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Kroz inicijative kao što su EU4DigitalSME, Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ) i GIZ aktivno podržavaju izgradnju mostova između poslovnog sektora, akademskog istraživanja i javnih institucija. Naša zajednička vizija je da podstičemo inovacije, omogućavajući malim i srednjim preduzećima da ostvare svoj puni potencijal na tržištu. Ova razmjena danas nije samo simbolična, već pruža realne mogućnosti za saradnju, razmjenu znanja i jačanje digitalne ekonomije u BiH.”
 
 
 

Fokus večeri je bio također usmjeren prema prilikama i izazovima s kojima se susreću mala i srednja preduzeća u digitalnom pejzažu Bosne i Hercegovine. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Naučnoistraživačkog Instituta Verlab, podijelila je svoju viziju o tome: „U svijetu gdje digitalizacija preoblikuje način na koji poslujemo, mala i srednja preduzeća u BiH imaju jedinstvenu priliku. Da bismo iskoristili te prilike, neophodno je kreirati povoljno poslovno okruženje. Digitalna transformacija je ključna u tome, jer ne samo da otvara vrata novim tehnologijama, već omogućava našim preduzećima da postanu konkurentnija i prilagodljivija na globalnom tržištu.“

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.