Ekonomija
Evropski dan hormona i Svjetski dan štitne žlijezde
Provjerite svoje zdravlje i ne zanemarujte ga: Sistematski pregledi spašavaju živote!
Kad ste zadnji put obavili sistematski pregled?
Hormoni su neophodni za naš svakodnevni opstanak.
#

Preventivni pregledi spašavaju živote, posebno kad je riječ o malignim bolestima, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se obavljaju barem jednom godišnje. Kad ste zadnji put obavili sistematski pregled?

Evropski dan hormona i Svjetski dan štitne žlijezde

Povodom prvog Evropskog dana hormona 23.05.2022. godine, koje je pokrenulo Evropsko endokrinološko društvo, a u cilju da podigne svijest i edukuje donosioce odluka širom Evrope o ključnoj ulozi hormona u tijelu, pod nazivom: ZAJEDNO MOŽEMO STVORITI ZDRAVIJU BUDUĆNOST.

Endokrinologija pročava hormone u ljudskom tijelu i njihovu ulogu u zdravlju i bolestima. Endokrini sistem je mreža žlijezda i organa koji koriste hormone za: kontrolu i koordinaciju tjelesnog metabolizma, nivoa energije, reprodukcije, rasta i razvoja, odgovara na ozljede, stres i raspoloženje.

Hormoni su neophodni za naš svakodnevni opstanak.

Svjetski dan štitne žlijezde obilježava se 25.05. te je posvećen svim ljudima sa bolestima štitne žlijezde, kao i onima koji pručavaju i liječe bolesti iste.

Obilježava se kako bi se javnost educirala o ovom organu i njegovoj ulozi.

Štitna žlijezda je mala endokrina žlijezda, veličine oko 5 cm, te je njeno djelovanje bitno za cijeli organizam. Smještena je na prednjem, donjem dijelu vrata. Uloga zdrave štitne žlijezde je proizvodnja i lučenje hormona štitne žlijezde i kalcitonina. Oni su nužni za funkcionisanje svih tkiva i organa.

Hormoni štitne žlijezde imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma. Oni povećavaju opću razinu metabolizma, čime utječu na pravilnu funkciju cijelog organizma.

 Labos nudi mogućnost online zakazivanja termina klikom na link  ovdje

 
 


Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.