15 C
Sarajevo
26.04.2024

Španija povukla fregatu iz Perzijskog zaliva jer je ‘SAD promijenio misiju’

Španska fregata ‘Méndez Núñez’ trebala je pratiti američki nosač aviona ‘Abraham Lincoln’ u moru prema Iranu no u utorak je Madrid saopćio da je taj brod s 215 mornara privremeno povučen.

Robles naglašava  da je odluka tehnička i vojna, a ne politička, te da Španija poštuje izbor Washingtona.

“Poštujemo odluku i kada se stvari vrate na ono što je planirano sa španjoskom mornaricom, nastavit ćemo [misiju]”, kazale je ministrica, naglašavajući predanost Španije zajedničkim stajalištima EU i međunarodnih organizacijama”, prenosi El Pais.

- OGLAS -

Govoreći u Bruxellesu na sastanku ministara EU, Robles je pojasnila  kako su Španija i SAD prije dvije godine postigle dogovor o uključivanju fregate Méndeza Núñeza s 215 mornara u misiju obuke kojom se također obilježava 500. obljetnica prvog kružnog obilaska Zemlje istraživača Ferdinanda Magellana i Juan Sebastiána Elcanoa.

No, 5. maja Washington je najavio da će poslati flotu koju je predvodio nosač aviona USS Abraham Lincoln u Perzijski zaljev usred rastućih napetosti između SAD-a i Irana.

“Ja sam pravno orijentiran i kad vidim da postoji odstupanje od sporazuma, osjećam da je bolje privremeno ga suspendirati”, rekla je Robles.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA