Ekonomija
Sarajevo dobilo prvu #unsmoke zonu Najprometnija sarajevska saobraćajnica danas je dobila svoju prvu zelenu, #UNSMOKE zonu. Sadnjom drvoreda i žive ograde, kompanija Philip Morris uz podršku Općina Centar i Novo Sarajevo, i KJPK Park započela je svoju #UNSMOKE Sarajevo inicijativu.

„Unsmoke your World“ je globalna inicijativa kojom kompanija Philip Morris želi podstaći dijalog o manje štetnim alternativama, ali i aktivnosti koje će okruženje osloboditi ne samo od duhanskog dima, već i svih negativnih uticaja sa kojima se svakodnevno susrećemo. Upravo zbog toga prva lokalna akcija u okviru ove inicijative u Sarajevu ima za cilj pomoći zajednici u stvaranju kvalitetnije životne sredine i omogućivanju da u budućnosti građani Sarajeva udišu čistiji vazduh.

“UNSMOKE Sarajevo je naš mali poklon gradu Sarajevu jer svi zaslužujemo da udišemo čist vazduh. Ponosni smo što smo jednom ovakvom akcijom od općeg značaja započeli svoju UNSMOKE priču u Sarajevu. Zima iza nas, kada je grad u kome živimo i radimo u više navrata proglašavan najzagađenijim, ne samo u regionu, već u cijelom svijetu, najbolje nam je pokazala koliko je neophodno da brinemo o svom okruženju i okrećemo se rješenjima koja će negativne uticaje svoditi na minimum. Unsmoke Your World je naša globalna inicijativa koja prvenstveno ima za cilj podstaći dijalog o manje štetnim alternativama, ali naša vizija je mnogo više od ideje da se svijet oslobodi samo od duhanskog dima. Nadamo se da smo ovom današnjom akcijom podstakli i druge, pojedince i kompanije,  da daju svoj doprinos kako bi naše okruženje što prije bilo oslobođeno negativnih uticaja“, izjavio je Srđan Lazović, generalni direktor kompanije Philip Morris za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Značaj ove akcije prepoznali su i predstavnici općina Centar i Novo Sarajevo, upravo kroz koje prolaze neke od najprometnijih saobraćajnica u Kanton.

„Prirodu nismo naslijedili od svojih predaka, nego posudili od svojih potomaka. Stoga nam je svima projekat sadnje novog drveća, novog života, iznimno značajan, jer ostavljajmo nešto u čemu će moći uživati generacije koje dolaze iza nas. Mi u Općini Centar smo donijeli odluku da za svako posječeno drvo zasadimo tri nova. Također, krenuli smo sa izradom katastra zelenih površina i drveća s ciljem obnove i zaštite zelenih površina. Moramo voditi računa i biti odgovorni naspram okoliša. Općinsko vijeće je usvojilo i prijedlog da se izdvoje sredstva za sadnju 15.000 sadnica kao doprinos ove lokalne zajednice očuvanju okoliša, naglasio je Ajnadžić.

U svom obraćanju za medije, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je da je ovo jedina zelena površina uz šetnicu i saobraćajnicu na području Općine Novo Sarajevo da nije rekonstruisana i oplemenjena novim sadnicama.

„Općina je pripremila zelenu površinu za sadnju, dok je kompanija Philip Morris obezbijedila sadnice čime će i ovaj dio Novog Sarajeva biti adekvatno ozelenjen,“ istakao je načelnik Nedžad Kolžo, te dodao da je ovaj projekat od iznimne važnosti  jer ne samo da se na ovaj način povećava mogućnost apsorpcije štetnih čestica u zraku, već se osigurava i sigurnost građana koji koriste ovu pješačku zonu koja je uz jednu od naprometnijih gradskih saobraćajnica.

Iz KJP Park Sarajevo, se nadaju da će ova akcija biti prva u nizu i pokrenuti i ostale i pojedinice i kompanije da se uključe, jer i najmanji doprinos ima veliki značaj.

Sadnja žive ograde uz najprometniju saobraćajnicu u BiH, samo je prva u nizu aktivnosti u okviru  Unsmoke Sarajevo incijative i početak "Od-dimimo Sarajevo" akcije. Osim 6.000 sadnica žive ograde koji su posađeni, u narednim mjesecima kompanija Philip Morris posadit će i 86 stabala mladog drvoreda, dok će se sadnjom bijelog i crnog bora formirati zaštitni pojas, a Općina Novo Sarajevo uskoro će dobiti i novi travnjak u zelenom pojasu od Pofalića do Socijalnog.

Prošlu godinu kompanija Philip Morris proglasila je godinom bez duhanskog dima i istovremeno pokrenula globalnu kampanju Unsmoke your World. Ovom kampanjom kompanija Philip Morris poručuje: Ako ne pušiš, ne počinji. Ako pušiš, prestani. Ako ne prestaneš, promijeni.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.