20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

U Skoplju istaknuta zastava NATO-a. Može li i BiH tim putem?

Na svečanosti koja je počela intoniranjem makedonske himne, šef NATO-ove kancelarije za vezu u Skoplju, predao je zastavu NATO-a premijeru Zoranu Zaevu, koji je predao pripadnicima makedonske vojske, a potom je zastava Alijanse podignuta na jarbol pored državne zastave Makedonije. Premijer Zaev rekao je kako je ovim činom ispisana nova stranica u historiji Makedonije, dodavši kako najveća zasluga pripada građanima koji su hrabro ušli u ovaj proces i glasali za budućnost koju zaslužuju.

– Danas ovdje podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje našu i budućnost naših generacija. To nije samo simbolika, to je realnost, to je nova stranica u našoj historiji – kaže Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

Posebno je zahvalio premijeru Grčke Alexisu Tsiprasu na odlučnosti i hrabrosti da riješi dugogodišnji spor dvije zemlje o imenu.

- OGLAS -

Makedonija je konačno, nakon deset godina čekanja, uspjela da se vrati sa sporednog balkanskog kolosijeka na glavni autoput ka Evropi.Da li će to za rukom poći i BiH…. pa teško, jer su naši političari opet, po četvrti put s dnevnog reda skinuli Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine. Bosna i Hercegovina ima priliku da napreduje u ostvarivanju svojih interesa, a jedina prepreka je političko odlučivanje u zemlji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA