Ekonomija
Sarajevskoj filharmoniji Općina Centar donirala 15.000 KM Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić najavio da Općina planira u narednim budžetima povećati iznos koji izdvaja za unapređenje rada Sarajevske filharmonije
#

Ugovor o donaciji iznosa od 15.000 KM koji će biti izdvojen iz budžeta Općine Centar Sarajevskoj filharmoniji potpisali su u Općini načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Javne ustanove „Sarajevska filharmonija“ Samir Lokvančić.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić najavio da Općina planira u narednim budžetima povećati iznos koji izdvaja za unapređenje rada Sarajevske filharmonije.

–Naša namjera je da građanima što više približimo kulturu odnosno ozbiljnu muziku i stoga želimo da se, uz ovu podršku, za Dane Općine Centar održi besplatan koncert Sarajevske filharmonije za naše sugrađane. Također nam je bitno da u Narodnom pozorištu nastavimo održavati svečane sjednice Općinskog vijeća povodom Dana Općine Centar. Narodno pozorište i Sarajevska filharmonija su jedni od nosilaca kulture ove države i nama je veoma bitno podržati njihov rad, posebno što se njihovo sjedište nalazi na području naše općine, rekao je načelnik Ajnadžić.

Direktor Lokvančić se zahvalio načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar na ovoj podršci.

–Pomoć koju nam je odobrila Općina Centar za nas je veoma značajna, jer su sredstva za rad koja imamo na raspolaganju stara oko 40 godina i maksimalno iskorištena. Sada možemo nabaviti notne pultove sa rasvjetom i pratećom opremom što će puno pomoći članovima naše filharmonije, jer oni najviše koriste pomenutu opremu na probama i koncertima, u prosjeku tri do četiri sata. Vrhunac našeg rada i dugogodišnjeg djelovanja će biti sa useljenjem u zgradu nove koncertne dvorane čija izgradnja je planirana na lokalitetu Marijin Dvora. Imamo ideju da napravimo koncert naše filharmonije na otvorenom, na lokaciji buduće koncertne dvorane, kazao je direktor Lokvančić, a  načelnik Ajnadžić je rado prihvatio ovu ideju koja bi mogla biti realizirana u narednih mjesec dana.

Naime, koncertna dvorana na Marijin Dvoru je ugrađena u važeći planski akt na osnovu provedenog međunarodnog konkursa čije provođenje je finansirano od strane Grada Rima i u kome su učestvovale 43 države. Koncertna dvorana je planirana na parceli ukupne površine 11.795 m2, kroz tri podzemne etaže, maksimalne tlocrtne površine 6.300 m2.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.