9 C
Sarajevo
20.04.2024

Kanabis je lijek, i treba ga legalizirati!

Danas je Irfan zdrav mladić koji trči polumaraton, sprema diplomsku predstavu i želi ostvariti svoj san: da se izbori za legalizaciju kanabisa u BiH u medicinske svrhe…

Glumac Irfan Ribić (24) ovih je dana posvećen pripremanju svog diplomskog rada na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Radi se o predstavi Slavna Florence, u kojem će igrati pijanistu “najgore pjevačice na svijetu”, Florence Foster Jankins, koju je prije dvije godine u filmu utjelovila Meryl Streep. Okončanjem studija glume, Irfan je ispunio misiju započetu još u Zavidovićima kada je kao tinejdžer bio član Dramskog studija u Centru za kulturu. Ima, međutim, Irfan i drugu, rekli bismo i važniju misiju na ovom svijetu, a to je borba za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, piše Gracija.

Naime, Irfan se pomoću ulja kanabisa riješio simptoma multiple skleroze, koja ga je 2015. godine prikovala za bolnički krevet. Kada je prvi put osjetio nemoć i vrtoglavice, mislio je da se radi o iscrpljenosti organizma, ali ono što mu se poslije dešavalo – zamagljenost vida, otežano hodanje i trnjenje ekstremiteta – nije ostavljalo prostora za nagađanje. Dijagnoza je bila neumoljiva: multiple skleroza. Naredne mjesece proveo je u grčevima, gubitku vida, spazmu… Nakon drugog relapsa, odnosno napada, kad je znao piti po 29 tableta na dan, i kad je bio osuđen na invalidska kolica, odlučio je pokušati se liječiti kanabisovim uljem. Tačno prije tri godine, 8. februara 2016., Irfan je započeo terapiju, piše Gracija.

- OGLAS -

Poznat po paroli “Bolje biti ilegalno živ, nego legalno mrtav”, danas je Irfan potpuno funkcionalan mladić, aktivno se bavi sportom i trči polumaratone. Eventualne simptome bolesti suspreže malim količinama kanabisovog ulja koje nabavlja na crnom tržištu. Stoga je u Sarajevu lani registrovao udruženje KanaBiH, kojim želi stvoriti medicinsku i pravnu platformu za omogućavanje legalizacije kanabisa u našoj zemlji. “Ljudima taj lijek treba biti pristupačan za 0 KM, to je moj cilj”, kaže Irfan.

S obzirom da je kanabis ilegalan u našoj zemlji, jesi li ikad imao problema zbog njegovog korištenja?
– Ne. Imao sam informativne razgovore, ali nikad konkretno neke optužbe. Razgovarao sam s ministrima policije, inspektorima, ali nikad nisam imao problem. Imao sam, istina, nekoliko situacija koje su me, da me se pogrešno ne shvati, navodile na pomisao da imaju neke veze s policijom. Naime, znali su me nazvati neki ljudi pa reći: “Znaš šta, hitno mi je, za kćerku mi je potrebno ulje kanabisa.” Odmah bih pristao da se nađemo, a onda bi kroz priču sve drugo bilo važno osim “bolesti kćerke”. Ne želim reći šta je bilo u pitanju, nemam to pravo, ali ostale bi mi dileme…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA