5 C
Sarajevo
25.04.2024

Samo u Mostaru u odnosu na lani manje 114 đaka

Broj upisane djece u prve razrede osnovnih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, zbog masovnog iseljavanja, kao i zbog pada nataliteta, sve je manji.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, u 50 osnovnih škola u ovom kantonu upisano je 1.813 prvačića, dok ih je lani bilo 1.826.

Stvarni podaci

- OGLAS -

Iako smo tražili podatke za sve gradove i općine u HNK, iz Ministarstva nam nisu izašli ususret.

Ipak, dobili smo informacije iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, prema čijim je podacima ove godine u 25 mostarskih osnovnih škola upisano 928 prvačića, što je za čak 114 učenika manje nego u prošloj školskoj godini, što su skoro četiri odjeljenja.

No, u Gradskoj upravi podvlače da nije riječ o konačnom broju s obzirom na to da će se stvarni podaci znati u septembru, a navode i da je prošle školske godine upisan 41 učenik više nego godinu ranije te da se, kad se uzme petogodišnji prosjek, broj prvačića u Mostaru kreće oko hiljadu.

Prema neslužbenim saznanjima, u većini mostarskih škola došlo je do pada upisanih prvačića i smanjenja odjeljenja pa će tako u pojedinim jedva imati jedno odjeljenje, koje, prema pedagoškim standardima, ima 30 učenika.

Nema saglasnosti

I u Sindikatu prosvjetnih radnika svjesni su da je situacija prilično ozbiljna. Kako su nam jučer napomenuli, kompletna priča o eventualnom tehnološkom višku još je nepoznanica s obzirom na to da nijedna škola nije dobila neophodnu saglasnost na organizacione sheme.

– Te su aktivnosti trebale biti okončane do 1. jula, ali se to se zbog nama nepoznatih razloga nije dogodilo. Teško da će s ovim brojem upisane djece u prve razrede biti moguće zadovoljiti pedagoške standarde, pogotovo ako se uzme u obzir da veći broj škola ima izuzetno mali broj prvačića – rekli su nam iz Sindikata.

Odlazak u inozemstvo

Tek upisanu djecu roditelji, zbog odlazaka u inozemstvo, ispisuju. Mediji su nedavno objavili informaciju da su u školu kojoj gravitiraju djeca iz Šuškovog i Bobanovog Naselja na području Čapljine, upisana svega tri prvačića.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA