Ekonomija
TakoLako online kurs bosanskog jezika: Važno je da djeca u dijaspori nauče maternji jezik Cilj im je, kažu, pomoći djeci da izgrade kulturni identitet kojim će se ponositi
#

Očuvati tradiciju, kulturu i jezik Bosne i Hercegovine, a živjeti van domovine, nije lako. To ponajbolje znaju oni koji tako žive. Svakodnevne obaveze koje dan pred sobom nosi često su uzrokom da roditelji djece u dijaspori nemaju vremena da se posvete kako bi njihovo dijete savladalo jezik svojih roditelja.

Upravo se pred tim kamenom spoticanja našao bračni par nastanjen u Njemačkoj, Nina i Vedad Boberg Fazlić.

„Ja sam Njemica, ali sam naučila bosanski jezik kako bih komunicirala sa svojim suprugom. Također, želim da naše troje djece nauče bosanski jezik. Smatram da je bogatstvo u višejezičnosti“, ističe Nina Boberg Fazlić, majka troje djece, ali i suosnivačica kursa koji roditeljima rješava upravo navedene probleme.

 

Ona i njezin muž su došli na ideju da osnuju kurs bosanskog jezika za djecu, ne samo iz Njemačke, nego širom svijeta. U pitanju je online kurs bosanskog jezika TakoLako Online.

Suosnivač Vedad Boberg Fazlić navodi kako ne želi da se znanje djece o Bosni i Herecegovini svede na priču o ćevapima.

„Nemam ništa protiv ćevapa, i ja ih volim, ali želim da ovu priču podignemo na viši nivo“, ističe sa osmijehom.

 

Nina je univerzitetski profesor i, radeći sa studentima širom Danske i Njemačke, uvidjela je važnost multikulturalnosti i višejezičnosti. TakoLako Online kurs je dosad prošlo oko 30 učenika iz Njemačke, Skandinavije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država.

„Naše nastavnice su educirane i visokoškolovane osobe koje su završile fakultete na univerzitetima u Sarajevu i Zenici. Zaista imamo predivan tim. Djeca su zavoljela nastavnice, ali smo i mi tu, otvoreni svi zajedno za prijedloge, kritike, sugestije“, ističe Nina Boberg Fazlić.

Početak školske godine označava i početak ponovnog odvijanja kursa TakoLako Online.

„Imat ćemo grupe za različite uzraste i nivoe znanja, od A0 početnika do naprednih grupa kojima treba više izazova. Kursevi počinju 4. septembra 2021, a prijave su u toku, traju do 22. augusta 2021. godine“, ističe ona, dodajući da se časovi odvijaju tokom vikenda ili u večernjim satima, u grupi ili individualno.

Cilj im je, kažu, pomoći djeci da izgrade kulturni identitet kojim će se ponositi.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.