Ekonomija
U zgradi Općine Novo Sarajevo održan sastanak u vezi pitanja oko buduće izgradnje Prve transverzale na području općine Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže u srijedu, 08. jula ove godine u zgradi Općine održan je sastanak u vezi pitanja oko buduće izgradnje Prve transverzale na području općine Novo Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, te predstavnici nadležnih općinskih službi.

Budući da se radi o velikom i kompleksnom saobraćajnom objektu koji se proteže kroz dvije sarajevske općine, a najvećim dijelom u prvoj fazi radova se tiče stanovnika novosarajevskih naselja Velešići i Gornji Velešići, Općinski načelnik Nedžad Koldžo sazvao je sastanak kako bi se na vrijeme ukazalo na moguće probleme u toku realizacije projekta i same izgradnje.

Problemi se, prije svega, tiču rješavanja kretanja pješaka i motornog saobraćaja na lokaciji Prve transverzale tokom i nakon izvođenja radova, budući da se radi o ulazu u naselje  Velešići i Gornji Velešići, te da veliki broj građana ovih naselja svakodnevno saobraća ovom trasom.

Predstavnici Zavoda za planiranje KS naveli su kako su planski detaljno definisane pješačke trase koje podrazumijevaju obostrane pješačke staze i pasarelu, te da u konačnici ne bi trebalo biti bojazni za građane kada je to u pitanju.

Općinski načelnik je u skladu sa mišljenjem struke, istakao da na vrijeme treba sugerisati na moguće probleme u vrijeme izvođenja samih radova, odnosno da se mora voditi računa o dinamici radova, te alternativnim pravcima  za motorni i pješački saobraćaj kako ne bi došlo do većih problema za građane ovog područja Općine.

S tim u vezi donesen je zaključak da se na narednom sastanku preciziraju navedena pitanja, vodeći računa o svim aspektima vezanim za određivanje dinamike radova, kao i svih pomenutih pripremnih aktivnosti.

O redovnom i nesmetanom odvijanju životnih potreba građana treba razmišljati unaprijed i na vrijeme, dodao je načelnik jer će gradnja ovog saobraćajnog objekta trajati sigurno više mjeseci, a dinamikom radova se mora voditi računa da ne dođe do značajnijih obustava saobraćaja na ovom lokalitetu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.