5 C
Sarajevo
25.04.2024

Tramp traži od Japana da učetvorostruči sredstva za američke vojnike

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je od Japana da učetverostruči godišnji iznos koji uplaćuje za američke snage stacionirane na njegovoj teritoriji na oko osam milijarda eura, objavio je Foreign Policy.

Postojeći dogovor koji se odnosi na 54.000 američkih vojnika stacioniranih u Japanu ističe u martu 2021.

Zahtjev je prenesen japanskim zvaničnicima tokom posjete Džona Boltona, tadašnjeg Trampovog savjetnika za državnu bezbjednost, u julu, navodi list, pozivajući se na neimenovane bivše američke zvaničnike.

- OGLAS -

Portparol japanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da taj izvještaj nije tačan i da se ne vode pregovori o novom sporazumu, prenosi Hina.

Po japanskoj agenciji Kyodo, japanski zvaničnici kazali su Boltonu da je takvo povećanje “nerealno”, ističući da Japan već plaća veći dio troškova za stacionirane američke vojnike nego drugi saveznici.

Portparol Stejt Departmenta rekao je da će pregovori o obnovi sporazuma s Japanom početi u prvoj polovini iduće godine, ističući da američka predanost odbrani Japana nije upitna.

Tramp je poručio i Južnoj Koreji da mora više izdvajati za američke vojnike koji su stacionirani na njenoj teritoriji, sugerišući da bi se oni mogli čak povući.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA