15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Skup u Sarajevu – Zaštićena područja pokretačka snaga lokalnog razvoja

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović iskazao je opredijeljenost u očuvanju prirodnih područja Kantona Sarajevo na sastanku, koji je danas održan sa partnerima projekta  “Eco Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“.

Predstavnicima Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovenije i Srbije poručio je da su iskustva drugih zemalja korisna kako bi se utvrdili potencijali zaštićenih područja i definisali održivi modeli korištenja.

– Cilj je, dakle, balansirati zaštitu prirode i razvoj ekonomskih aktivnosti na bazi ekosistema – kazao je Filipović, te najavio da će tokom trodnevnog sastanka biti organizovan niz radionica na kojima će učesnici razmjenjivati znanja i prakse u izradi akcionih planova koji u sebi imaju integrisane principe zaštite životne sredine.

- OGLAS -

Bit će upriličena i posjeta zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Cilj projekta jeste da doprinese zaštiti, očuvanju i održivoj upotrebi kraških ekosistema u slivu Dunava i Dinarida, uz pronalaženje novih mogućnosti i inovativnih rješenja za razvoj malog poduzetništva unutar zaštićenih područja i parkova u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Rumuniji.

Među šesnaest projektnih partnera nalazi se i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja sa svojim pilot-područjem – Zaštićenim pejzažem „Bijambare“, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA