Dijaspora
D4STARTUPS: Transfer znanja iz dijaspore ključan za razvoj bh. poduzetništva (VIDEO) Predstavljamo vam uspješnu priču sudionika aktivnosti D4STARTUPS, koja je povezala mlade poduzetnike iz BiH, a koji su uz mentorsku pomoć stručnjaka iz dijaspore osmislili inovativna idejna rješenja za pet vodećih bh. kompanija
#

Predstavljamo vam uspješnu priču sudionika aktivnosti D4STARTUPS, koja je povezala mlade poduzetnike iz BiH, a koji su uz mentorsku pomoć stručnjaka iz dijaspore osmislili inovativna idejna rješenja za pet vodećih bh. kompanija, te na taj način svoje ideje razvili u konkurentne IT startupe.

U pitanju je odličan primjer povezivanja dijaspore i transfera znanja, koji je implementirao Tehnološki park Intera u Mostaru u okviru projekta “Dijaspora za razvoj (D4D)”, projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

Ukupno 80 prijavljenih učesnika za D4STARTUPS dobili su osnovnu obuku za razvoj biznisa, a više od 30 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine sudjelovalo je na hakatonu, tokom kojeg su razvijena softverska rješenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju domaće kompanije u poljoprivredi, turizmu i metalnoj industriji – Feal d.o.o., Lasta Travel d.o.o., Mljekara Pađeni d.o.o., Nobel Corporation d.o.o. i Zalmo d.o.o. U rješavanju ovih problema učestvovalo je pet najboljih timova: Digiqal, Meta5, Sighter, Systrax i SpotSoftware, kojima je kao početni kapital dodijeljen iznos od 8.000 USD pojedinačno.

Svi timovi su imali na raspolaganju mentore iz dijaspore – vrhunske IT stručnjake koji su stekli svoje iskustvo u inostranstvu. Oni su svojim znanjem i vještinama omogućili timovima pristup novim idejama, ali i približili im najnovije IT trendove.

Video: 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.