15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

SZO: Pandemija koju je moguće kontrolisati

Lideri Evropske unije će pokušati da koordiniraju odgovor na epidemiju koronavirusa, dok Italija, koja je u karantin stavila cijelu državu, traži pomoć od Brisela, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je prijetnja od pandemije realna.

Evropski lideri će danas održati telefonsku konferenciju kako bi razgovarali o narednim potezima, kazao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

„Moramo sarađivati kako bismo zaštitili zdravlje naših građana”, objavio je na Tviteru Mišel, koji predsjedava samitima EU.

- OGLAS -

Kipar je juče saopštio da su registrovana dva prva slučaja osoba zaraženih koronavirusom, što znači da je sada svih 27 zemalja EU pogođeno tom epidemijom.

Koronavirus je blizu da izazove pandemiju, ali epidemije u državama još uvijek mogu biti kontrolisane kroz kombinaciju mjera obuzdavanja i ograničavanja kretanja, saopštila je juče SZO.

„Sada kada je virus prisutan u toliko država, prijetnja od pandemije je realna”, kazao je Tedros Adanom Gebrejesus, direktor SZO. „Međutim, biće to prva pandemija moja može biti kontrolisana. Suština je da nijesmo prepušteni na milost i nemilost virusa”.

Za malo više od dvije nedjelje, broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Italiji porastao je na 7375, dok je 366 osoba umrlo, što je najveći broj smrtnih slučajeva poslije Kine.

Više od 110 000 ljudi je zaraženo u 105 država i regija, a preko 3800 ih je umrlo, većinom u kontinentalnom dijelu Kine, navodi Rojters.

Italijanski premijer Đuzepe Konte koji je u intervjuu za list “Republika” rekao da je ovo “najmračniji sat za Italiju“ pozvao je EU da krajnje fleksibilno primjenjuje budžetna pravila i popusti za kredite. „Evropa ne može da se suoči sa vanrednim situacijama običnim mjerama”, kazao je Konte.

Italijanske zatvorske vlasti saopštile su juče da je šest zatvorenika stradalo u neredima u jednom zatvoru u sjevernom gradu Modeni zbog novih ograničenja posjeta.

Zdravstveni sistem na sjeveru Italije, koji se smatra jednim od boljih u svijetu, je pod ogromnim pritiskom i ljekari upozoravaju da im ponestaje kreveta u bolnicama kako bi smjestili zaražene.

Pravila karantina ne sprečavaju ljude da idu na posao i ne zabranjuju dostavu robe.
Virus se pojavio u decembru u Kini i raširio širom svijeta. Letovi su otkazani, regije zatvorene, a koncerti, sajmovi i sportski događaji odloženi. Dovedeno je u pitanju čak i održavanje Olimpijade u Tokiju.

U Španiji, škole su zatvorene u gradu Labastida blizu Vitorije u Baskiji nakon što je u tom regionu potvrđeno 150 slučajeva koronavirusa.

Španija je prijavila 999 slučajeva, većinom u oblastima oko Madrida i Vitorije na sjeveru. Premijer Pedro Sančez je kazao da je njegova vlada pripremila plan kako bi se izborili sa ekonomskim posljedicama epidemije.

Kina i Južna Koreja, druga najteže pogođena zemlja na svijetu, prijavile su pad broja novih slučajeva.

U kontinentalnoj Kini, izvan pokrajine Hubej epicentra epidemije, juče, drugi dan zaredom nijesu prijavljeni novi slučajevi lokalnog prenosa virusa.

Južna Koreja je prijavila 165 novih slučajeva, nakon čega je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 7478, a 51 osoba je umrla.

Zbog pada broja novih slučajeva, predsjednik Mun Džae-in je juče kazao da bi Južna Koreja uskoro mogla ući u „fazu stabilnosti”.

Iran, gdje je zaražena 7161 osoba a 237 ih je umrlo, najviše poslije Kine i Italije, privremeno je pustio na slobodu 70 000 zatvorenika. „Oslobađanje zatvorenika… tamo gdje to ne predstavlja ptrijetnju za društvo će se nastaviti”, kazao je ministar pravosuđa Ebrahim Raisi.

Novi slučaj u Srbiji, Albanija zatvara škole

Vlasti u Srbiji juče su saopštile da je zabilježen drugi slučaj koronavirusa, i to kod kineskog državljanina. Saopšteno je i da je do sinoć u laboratoriji Instituta Torlak testirana ukupno 101 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

U međuvremenu Albanija je juče prijavila prve slučajeve koronavirusa – muškarac koji se vratio iz Italije i zarazio oca, nakon čega je vlada zatvorila škole na dvije nedjelje i otkazala letove i linije trajekta za Italiju do 3. aprila.

Svako ko ulazi u Albaniju iz karantinskih oblasti u Italiji moraće da ide u samoizolaciju ili će ukoliko to ne učini biti kažnjen, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Premijer Edi Rama je kazao da su vlasti naredile otkazivanje velikih javnih skupova uključujući i kulturna dešavanja, a zatražili su od sportskih federacija da otkažu zakazane utakmice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA