15 C
Sarajevo
28.03.2024

Saša Magazinović predlaže legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović kazao je danas kako će predložiti legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

– U ovom trenutku više od 10.000 bh. građana se liječi koristeći kanabis, a država po tom pitanju ne radi ništa, iako su preporuke svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis legalizira u medicinske svrhe. U našoj državi od oboljelih su napravili kriminalce i krijumčare, jer ulje kanabisa nabavljaju iz drugih zemalja gdje je to legalno, boreći se za živote, svjesni da im država neće pomoći – rekao je Magazinović.

On je dodao kako država potiče crno tržište, istakavši kako se u neke od preparata stavlja olovo radi težine, tako da ulje kanabisa postaje pet puta skuplje.

- OGLAS -

Prema riječima Irfana Ribića, predstavnika Udruženja “KanaBiH”, izlječenje uljem kanabisa je moguće. On je naveo kako je 2007. godine obolio od multiple skleroze te da je ulje kanabisa efikasno utjecalo na njegovo liječenje. Sve je, kako je naveo, iznio javno, uprkos tvrdnjama ljekara da “neće uspjeti”.

– Ako nekome zaista može pomoći ulje kanabisa, hajmo mu pomoći, pozivam javnost, nemojte da se nekome nešto desi ako ulje kanabisa može pomoći, iskoristite ga – rekao je Ribić. 

 

  
Omer Isović, član Udruženja ”Zmajevo srce”, rekao je da je ova aktivnost podržana od udruženja oboljelih iz čitave BiH te da je vlast jedini krivac zbog čega BiH nema legaliziran kanabis u medicinske svrhe. Dodao je da, kada svjetska zdravstvena organizacija preporuči nešto, i Evropski parlament potvrdi da je to efikasna metoda liječenja, to ima težinu i onda je to u BiH obaveza.

– Ono što je izgledno je da na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH ovo pitanje može biti završeno u roku od 15 minuta. Za 5-6 mjeseci bismo kanabisovo ulje imali u apotekama, nakon što ljekari i farmaceuti prođu obuku – rekao je Isović.

Dodaje da je ovom udruženju ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović saopćio da odluka o legalizaciji kanabisa postoji, ali da ga blokira “Dodikov čovjek”.

– Pozivam ministra Osmanovića da preuzme odgovornost i završi ovo pitanje do kraja. Kad smo zadnji u svijetu u sportu, to je podnosivo. Ali kad smo zadnji u liječenju ljudi, s time se ne možemo pomiriti. Djeca više ne mogu biti liječena SMS porukama – zaključio je Isović.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Tuzlanskog kantona Mersudin Muminović je rekao da crno tržište ne može biti rješenje, da je to jako skupa opcija, te da država treba izaći ususret građanima i riješiti ovo pitanje.

– Obolio sam od multiple skleroze i doktori su mi davali 90 posto šansi da ću završiti u kolicima. Mogu slobodno reći da me liječenje uljem kanabisa spasilo ove sudbine. Želim da ovaj zakon prođe, da se sve ovo regulira i da se mojim kolegama iz Udruženja pruži šansa da se liječe na ovaj način – rekao je Muminović.

Članica Udruženja “Nijemi krik” iz Kalesije Hajrija Bajrić-Jahić, koja se bori protiv karcinoma, poručila je da kanabis mora biti legaliziran u medicinske svrhe, i pozvala sve koji mogu potpisom spasiti desetine hiljada ljudi, biti od koristi i državi i zajednici, da to urade, i da se ovaj problem konačno riješi.

Predsjednica Komore farmaceuta i magistrica farmacije Zahida Binakaj je rekla da je postupak legalizacije kanabisa zvanično pokrenut prije dvije i po godine, te da se procedura provodi u dva koraka.

– Prvi korak se tiče stručnjaka i procjene da li građanima BiH treba učiniti ulje kanabisa dostupnim. Taj korak je uspješno završen. Drugi korak se tiče Ministarstva sigurnosti BiH i zakona o prometu narkotičkih sredstava. Kanabis se još nije našao na listi narkotičkih sredstava dozvoljenih za promet. Razlog je to što je proces izmjene zakona u BiH spor. Ponuđeno je bajpas rješenje, da se dozvoli korištenje kanabisa u strogo kontroliranim medicinskim svrhama dok se zakon ne izmijeni, ali to još nije razmatrano na nivou Vijeća ministara BiH – rekla je Bajrić-Jahić.

Dodaje da su saznali da u BiH ima 3,6 tona zaplijenjenog kanabisa, te da je vlastima predloženo da se dozvoli ulje kanabisa na fakultetima i da određeni klinički centri i domovi zdravlja budu proglašeni pilot-projektom za cijelu BiH.

Na kraju konferencije Magazinović je rekao da će, ukoliko ne bude odgovora iz Vijeća ministara BiH o ovoj temi, izaći javno s imenima ljudi koji ne omogućavaju liječenje uljem kanabisa bh. stanovništvu, a za sebe i svoje bližnje imaju tu mogućnost.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA