Dijaspora
Komšić sa predstavnicima bosanskohercegovačkih organizacija u Torontu Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa predstavnicima bosanskohercegovačkih organizacija u Torontu.
# Fena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa predstavnicima bosanskohercegovačkih organizacija u Torontu.

Domaćini su istaknuli da je ovaj susret od historijskog značaja s obzirom na to da je ovo prvi put da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u posjeti bh. dijaspori u Kanadi. Razgovarano  je o odnosima  Bosne i Hercegovine i Kanade, kao i aktivnostima naših ljudi u ovoj zemlji da unaprijede te odnose.

Istaknuta je važnost ponovnog otvaranja ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini, kao i počasnog konzulata u Torontu, što bi dodatno olakšalo vezu dviju zemalja.

 Zaključeno je da postoji prostor za poboljšanje  bilateralnih i  ekonomskih odnosa, te da je od velikog značaja riješiti problem glasanja s kojim se susreće bh. dijaspora u Kanadi za vrijeme izbora u Bosni i Hercegovini. Naglasili su da je od velikog značaja bilateralne sporazume podići na viši nivo, pogotovo kada je riječ o sporazumu koji definiše  penziono-socijalno osiguranje bh. državljana, te aktuelizirati razmjenu studenata  i akademskih radnika. 

Predsjedavajući PBiH Željko Komšić zahvalio je predstavnicima bh. organizacija za njihov kontinuiran angažman na očuvanju veza s njihovom domovinom, te njene tradicije i kulture. Kazao je da postoji prostor za poboljšanje ekonomskih odnosa, da je od velikog značaja  ostvariti planirane projekte za koje  su zainteresirani bh. biznismeni iz Kanade, kao i Vlada Kanade, pogotovo u oblasti energetike.

Istaknuo je da su bh. dijaspora  u Kanadi i aktivnosti kojima se bavi od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, te da treba iskoristiti potencijale dosadašnje saradnje kako bi bili unaprijeđeni  prijateljski odnosi, saradnja iz  oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture.

Na poziv bosanskohercegovačkih organizacija iz Kanade, Komšić je prisustvovao u Torontu i svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U  prigodnom govoru zahvalio je bh. dijaspori na svemu što čini za svoju domovinu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.