Dijaspora
Lejla Kapetanović Rodrigues: Karijera je odvela u Ameriku, a ljubav u Brazil Sarajevo, Phoenix, Washington, New York, a naposljetku i Rio de Janeiro. Ovako izgleda životni put naše današnje sagovornice
# Moja BiH

Sarajevo, Phoenix, Washington, New York, a naposljetku i Rio de Janeiro. Ovako izgleda životni put rođene Sarajke Lejle Kapetanović Rodrigues, danas vlasnice turističke agencije u Brazilu.

Po završetku žurnalistike na Univerzitetu u Sarajevu, profesionalnu karijeru u oblasti komunikacija i marketinga započela je prije 15 godina. Radila je kao PR konsultant u ASA i Prevent grupaciji, te kao komunikacijski savjetnik u Uredu koordinatora za reformu javne uprave. A onda...

- 2011. sam dobila Fullbright Huber Humphrey stipendiju i otišla na specijalizaciju iz oblasti komunikacija u Sjedinjene Američke Države. Kada sam završila akademski program u Phoenixu, preselila sam u Washington i New York i završila profesionalnu afilijaciju u marketinškoj agenciji Edelman, prisjeća se Lejla. Međutim, njeno profesionalno usavršavanje dovelo ju je do još većeg uspjeha - onog u ljubavi.

- Za vrijeme akademskog programa u Phoenixu, upoznala sam tada svog budućeg muža inače Brazila, a koji je dobio stipendiju kao i ja, samo u oblasti kliničke psihologije. Naime, nakon povratka u Sarajevo 2012. radila sam kao komunikacijski konsultant u projektima Evropske unije, a potom i kao PR konsultant u marketinškoj agenciji Via Media. Moj muž je 2014. preselio u Sarajevo sa idejom da zajednički život započnemo u Sarajevu. Međutim, nakon što sam dobila ponudu za posao u Sao Paulu, odlučili smo preseliti u Brazil, priča naša sagovornica koja je nakon tri godine rada na poziciji komunikacijskog menadžera u oblasti autoindustrije, a koja je bila dio poslovnih operacije Prevent grupacije, zbog kursa MBA iz oblasti Poslovnog upravljanja početkom 2018. godine preselila u Rio de Janeiro.


Rio je čudesan grad sa posebnom energijom u koji je, prema Lejlinim riječima, nemoguće ne zaljubiti se. Ovaj grad i njegova draž potakli su Lejlu na promjenu karijere.

- Stupila sam u kontakt sa profesionalcima iz oblasti turizma, upoznala sam svoju poslovnu partnericu i odlučila zaploviti u vode turizma. Završila sam kurs, te krajem 2018. otvaram turističku agenciju Travel Studio. Naš cilj je omogućiti nezaboravna i autentična iskustva Rio de Janeira i ostatka Brazila svima koji posjete ovu predivnu zemlju, ali i približiti tržište Brazila i Južne Amerike bosanskohercegovačkom tržištu. S obzirom na pandemiju koronavirusa, sada su svi turistički planovi stopirani, ali sigurna sam da će se uskoro situacija stabilizirati, ističe Lejla.

S obzirom na to da se Brazil umnogome razlikuje od njene domovine, zanimalo nas je kakvi su utisci o novom utočištu.

- Brazil je predivna zemlja puna različitosti. Međutim, govorimo o zemlji koja ima oko 210 miliona stanovnika i koja je u svakom svom dijelu na neki način drugačija. Stanovnici Rio de Janeira, u kojem živim, po svom mentalitetu su potpuno drugačiji od stanovnika Sao Paula. To i ne čudi s obzirom na različite kolonizacije - Rio je portugalska kolonizacija, a Sao Paulo italijanska, a da ne govorim o ostatku Brazila gdje stižemo i do jedne od najudaljenijih država Amazon. Nalazi se na sjeveru Brazila i većinsku populaciju čine potomci autohtonog stanovništva.


Dok sam živjela u Sao Paulu, bilo mi je smiješno vidjeti da Pauliste (stanovnici Sao Paula) ne vole Carioce (stanovnici Rio de Janeira) i da stalno govore kako oni ne vole raditi. Kada sam preselila u Rio i zaljubila se u ovaj grad, shvatila sam da su Carioce jako opušteni, gostoljubivi i nasmiješeni ljudi, koji imaju prilično laid back lifestyle. Često imate dojam da ste na godišnjem.

Međutim, u profesionalnom smislu to dosta otežava situaciju: rokovi se ne poštuju, percepcija vremena i dolaska na poslovne sastanke je drugačija. Ja volim reći da je Rio grad u kojem sve može, ali ništa ne mora, uz osmijeh ističe Lejla, te dodaje kako je ovo potpuno drugačija slika od one korporativnog Sao Paula koji je metropola sa 20 miliona stanovnika koja ne spava.

Koliko Lejli i njenom suprugu život u dalekom Brazilu godi, govori i činjenica da se u BiH ne namjeravaju uskoro vratiti. Sarajevo su posljednji put posjetili 2017. godine, ali našoj sagovornici rodni grad jako nedostaje, te se nada da će nakon što se pandemija virusa Covid-19 smiri, konačno moći ponovo prošetati ulicama Sarajeva.

(Moja BiH)

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.