15 C
Sarajevo
28.03.2024

Vučić: Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, koji je vojnu vježbu pratio u društvu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poručio je da će Srbija uvijek štititi svoju slobodarsku tradiciju.

Vučić je prikaz vojnih sposobnosti na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici ocijenio kao “vrlo dobar” i zahvalio se vojnicima za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju. Umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoju zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija”, poručio je Vučić po okončanju vježbe.

- OGLAS -

Prikaz, u kome je učestvovalo više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova, počeo je simulacijom dejstva Specijalnih jedinica Kopnene Vojske Srbije i jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane prema teroristima.

Nakon toga uslijedio je defile pješadijskog ešalona, gdje je publika mogla da vidi podešalone kadeta Vojne akademije, vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana, kao i replike borbenih zastava jedica koje su izvojevale velike pobjede za srpski narod u balkanskim i Prvom i Drugom svjetskom ratu.

U sastavu motorizovanog ešalona predstavljena su modernizovana oklopno-izviđačka vozila “BRDM-2MS” iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila “lazar 3”, samohodne top-haubice “nora” i vojnopolicijska borbena vozila.

Publika je u letačkom djelu mogla vidjeti letove aviona “mig 29”, “orao” i “super galeb”, te helikoptera “Mi 8”, “Mi 17”, “H-145 M”, “gama” i “gazela”.

Vojnim prikazom zvanično je počelo dvodnevno obilježavanje velikog jubileja – 75 godina od oslobađenja Beograda od nacističke okupacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA