Dijaspora
Nakon pauze, počinje izvođenje dopunske nastave u Bosanskoj školi u Wangenu Nakon više od pola godine zajedničkih aktivnosti Saveza dopunskih škola BiH i članova rukovodstva IG – džemata u Wangenu, djeci školskog uzrasta iz Wangena i okoline, počinje izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku

Nakon više od pola godine zajedničkih aktivnosti Saveza dopunskih škola BiH i članova rukovodstva IG – džemata u Wangenu, djeci školskog uzrasta iz Wangena i okoline, počinje izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku, u Bosanskoj školi u Wangenu. Nastava će se izvoditi u prostorijama džemata u Wangenu, svake subote i nedjelje.

Na sastanku koji je održan 7. marta 2020. godine, dogovoreno je da se nastava održava i subotom i nedjeljom, u istom terminu, od 13 sati i 30 minuta do 15 sati i 30 minuta. Za oba termina mjesta još ima i pozivaju se roditelji djece školskog uzrasta iz Wangena i okoline da upišu djecu u Bosansku školu.

Oni koji to još nisu uradili, mogu to učiniti i na licu mjesta, u subotu i nedjelju kada počinje izvođenje nastave. Nastavu će izvoditi profesorice Ajdina Bešić i Elma Jakubović. Formulari za upis djece mogu se dobiti u džematu i Savezu dopunskih škola BiH, kao i putem E-maila: [email protected] i [email protected]

– Zahvaljujem se susretljivosti i pomoći rukovodstva džemata u Wangenu na čelu sa predsjednikom Ljubijankićem čiji članovi su nam puno pomogli da ponovo oživimo rad ove bosanske škole. Nadam se da više neće dolaziti u pitanje njen opstanak, kaže Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH pozivajući sve koji to mogu i žele da podrže projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti koje Savez dopunskih škola BiH sprovodi već 12 godina.

Nastava u bosanskim školama izvodi se jednom sedmično (dva sata), po planu, programu i udžbenicima Ministarstva civilnih poslova BiH, a mogu je pohađati sva djeca školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda.

Upis djece u bosansku školu i školarina su besplatni! Udžbenike i sredstva za školsku 2019/2020. godinu obezbijedili su Savez dopunskih škola BiH i GK BiH u Stuttgartu.

(Interaktivni portal za dijasporu)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.