Dijaspora
Renato Kamhi: Nikad ne zaboraviš gdje si rođen Ponosni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji ne zaboravljaju odakle dolaze.

Violinista i rođeni Sarajlija Renato Kamhi, sa adresom boravka u Parizu, tokom oktobra 2018. bio je angažiran na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u okviru aktivnosti prijenosa znanja, koju provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saradnji s Vladom Švicarske, Razvojnim programom UN-a i Međunarodnom organizacijom za migracije.

Kamhi je diplomirao na Kraljevskom konzervatoriju u Briselu i Gentu, a 2019. će odbraniti doktorsku tezu iz muzikologije na Univerzitetu Paris-Sorbonne.

Veoma je aktivan u kamernoj muzici, na violini i violi, jedan je od osnivača trija ARK sa violončelistkinjom Antoninom Žaravom i klaviristom Thomasom Delclaudom, s kojima je učestvovao na festivalima širom svijeta. Njihov album „Escales“ je objavljen početkom 2018. Kamhi predaje na Konzervatoriju na najvišem nacionalnom pedagoškom nivou (CACertificatd’Aptitude). Član je ESTA France (European String Teachers Association France).

- Iz Sarajeva sam u Francusku otišao kao dječak od 12 godina, kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini 1992. U Lilleu, na sjeveru Francuske, završio sam Konzervatorij i otišao na studije u Belgiju gdje sam diplomirao u klasi Mihaila Bezverhnog, poznatog ruskog violiniste. Nakon toga sam odlučio doći u Pariz, gdje živim i radim posljednjih deset godina - kazao je Kamhi na početku razgovora i dodao kako je izuzetno zadovoljan što je dobio priliku učestvovati u prijenosu znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu.

Kaže da se, prije ovog angažmana, poklopio splet okolnosti.

- U januaru ove godine svirao sam sa Sarajevskom filharmonijom i iskoristio taj boravak da provedem nekoliko sati sa studentima Muzičke akademije u Sarajevu. Studentima i profesorima na ovoj akadeniji se to svidjelo i načelno smo razgovarali o nekom vidu transfera znanja. - 

Upravo u to vrijeme počela je aktivnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na prijenosu znanja, za koju je čuo od ambasadora BiH u Parizu. Ubrzo nakon toga Kamhi je povezan sa Muzičkom akademijom u Sarajevu, te je dogovoren njegov angažman prijenosa znanja u ovoj ustanovi.

Pun je hvale za studente sa kojima radi, ali i za ovaj vid prijenosa znanja, za koji bi volio da preraste u dugotrajnu aktivnost, odnosno praksu institucija i javnih ustanova u BiH da koriste ogroman stručni potencijal u dijaspori kao važan razvojni element.

- Jako sam zadovoljan studentima na Muzičkoj akademiji. Otvoreni su, žele naučiti nešto novo, puni  su entuzijazma, a ja im želim pružiti kosmopolitski pogled na razne muzičke stilove. Nastojim tokom ovog kratkotrajnog angažmana studentima otvoriti vidike za njihovo dalje napredovanje. Moj cilj je da im se znanje pruži ovdje, jer će, u protivnom, znanje tražiti negdje drugo i zato je ovaj prijenos znanja jako bitan - kazao je Kamhi i dodao kako je spreman doći opet.

Kamhi je u svojoj matičnoj ustanovi, na Konzervatoriju u Parizu, prije dvije godine inicirao uvođenje novog predmeta pod nazivom Balkanska muzika (Balkanski atelje) što uključuje i sevdah. 

- Tu sviramo različit repertoar, od sevdaha do grčke muzike. Nisam zaboravio gdje sam rođen, i ona muzika koju sam slušao u djetinjstvu u Sarajevu, a to je bio i sevdah, i danas odzvanja u mom uhu - kazao je Kamhi.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.