Dijaspora
Seminar o dječijoj zašititi u Kraljevini Norveškoj za omladinu i mlade roditelje Cilj seminara je bio da se mladi ljudi, državljani BiH, informišu o ovdašnjim pravnim aspektima dječije zaštite, te praktičnim aspektima iste.
# dijaspora.mhrr.gov.ba

Cilj seminara je bio da se mladi ljudi, državljani BiH, informišu o ovdašnjim pravnim aspektima dječije zaštite, te praktičnim aspektima iste.

Seminar o praktičnim i pravnim aspektima dječije zaštite u Kraljevini Norveškoj, namijenjen omladini i mladim roditeljima održan je u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine.

Na seminaru, na kojoj je broj prisutnih bio iznad očekivanja, izlagači su bili Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj, Sibila Bašić, stručni savjetnik iz Bufetat, Region Øst, Marijana Lozić, advokatica iz Matrix Advokater te Zvonimir Vojtulek, sveštenik metodističke crkve, sudski prevodilac i političar KrF (Kršćanska narodna partija).

Seminar je bio fokusiran na izazove i moguće ishode prilikom djelovanja Službe dječije zaštite (Barnevernet). Poseban osvrt se odnosio na slučajeve u kojima su bh. državljani bili u kontaktu s Ambasadom BiH, odnosno s advokatom i prevodiocem. Cilj seminara je bio da se mladi ljudi, državljani BiH, informišu o ovdašnjim pravnim aspektima dječije zaštite, te praktičnim aspektima iste.

Poseban interes za seminar su iskazali svojim prisustvom šefovi misija Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, koji su takođe suočeni s problemima vezanim za djelovanje Službe dječije zaštite (Barnevernet).
Po reakciji prisutnih vidljivo je da seminar bio izuzetno koristan, jer je dao odgovore na mnoga praktična pitanja iz te oblasti, saopćeno je iz Ambasade BiH u Oslu.

(Interaktivni portal za dijasporu)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.