Dijaspora
U Kopenhagenu održana konferencija o očuvanju maternjeg jezika Proteklog vikenda u Kopenhagenu je održana konferencija o važnosti i očuvanju maternjeg jezika u organizaciji OBHU (Odbor Bosanskohercegovačkih učitelja) iz Danske.
#

Proteklog vikenda u Kopenhagenu je održana konferencija o važnosti i očuvanju maternjeg jezika u organizaciji OBHU (Odbor Bosanskohercegovačkih učitelja) iz Danske. 

Na konferenciji u Ambasadi BiH u Danskoj su pored naših ljudi iz Danske učestvovali i predstavnici bh. dijaspore iz Švedske.


Jedan od učesnika i predavača bio je i ministar obrazovanja, kulture i sporta u Vladi HNK Rašid Hadžovic. 

On je za Vijesti.ba kazao kako je cilj ovakvih skupova pomoći dijaspori u očuvanje jezika, kulture i identiteta.

“Pitanje očuvanja maternjeg jezika je od krucijalne važnosti za sve nas, a posebno za našu dijasporu”, kaže Hadžovic. 

Hadžovic je na konferenciji istakao da gubitak jezika vodi do gubljenja identiteta jednog naroda, a time i direktno nestajanju tog naroda.

On je prisutne podsjetio na rijeci prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića koji je kazao da se gubitak identiteta plaća ropstvom i poniženjem.

“Ne dozvolimo da naši mladi ne znaju ko su i odakle su došli. Bosna je zemlja stara preko hiljadu godina i mi je nismo preuzeli od starih, nego smo je pozajmili od budućih generacija kojima je moramo dati na čuvanje, a koje moramo naučiti kako je očuvati”, poručio je ministar Hadžović.

Na konferenciji su još učestvovali Jasna Hasanbašić, predsjednica OBHUA, Slavica Grozdanić, Otpravnica poslova Ambasade BiH u Danskoj, Mersiha Dilaver, predstavnica roditelja, Naser Bašić iz skole u Esbjergu, Emina Bahtijar, predavačica iz skole u Odenseu, Dina Mehmedbegović-Smith, dr pedagogije i strucnjak po pitanju dvojezičnosti, Kenan Jašarspahić- predsjednik Saveza udruženja u Švedskoj, Sadeta Muric- koordinatorica za skolstvo u Svedskoj, Meho Kapo – Sociodukt, PR Saveza udruzenja u Švedskoj.
(Vijesti.ba)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.